Idrett i Brasil

Pelé er en av Brasils beste fotballspillere igjennom tidene. Her er Pelé fotografert under en kamp for det amerikanske laget Cosmos på Nasjonalstadion i Tokyo i 1978.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Innen idrett er Brasil først og fremst kjent for fotball. På sandstrendene lekes og spilles det fotball og andre ballspill av brasilianere i alle aldre.

Fotball

Brasiliansk fotball forbindes med teknisk artisteri på banen og lidenskapelig og gledefylt entusiasme på tribunene, som en forlengelse av karnevalet landet også er så kjent for. Landet har vunnet verdensmesterskapet i fotball for menn fem ganger, flere enn noe annet land, og har fostret berømte spillere som Pelé, Garrincha, Zico, Cafu, Socrates, Rivaldo, Ronaldo og Ronaldinho. Brasil har deltatt i alle VM-sluttspill fra starten i 1930 og vant mesterskapet i 1958, 1962, 1970, 1994 og 2002, samt ble nr. 2 i 1950 og 1998. Brasilianeren João Havelange var en mektig og omstridt leder av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i en årrekke (1974–1998). I Rio de Janeiro ligger Maracanã, et av verdens største fotballstadioner. Volleyball, inkludert sandvolleyball, og basketball er andre store ballidretter hvor Brasil tilhører verdenstoppen.

Andre idretter

Mange forbinder også Brasil med formel 1-klassen i bilsport. Den mest kjente føreren er Ayrton Senna, som vant tre verdensmesterskap før han i 1994 omkom på Imola-banen i Italia 34 år gammel. Nelson Piquet vant tre mesterskap i 1980-årene, Emerson Fittipaldi to i 1970-årene. I friidrett har landet hatt enkelte stjerner, først og fremst Joaquim Cruz som ble olympisk mester på 800 m 1984 og holdt verdensrekorden til 1997. Tidligere hadde landet noen av verdens beste tresteghoppere. I tennis har både Maria Bueno i 1960-årene og senere Gustavo Kuerten flere grand-slamseirer.

Brasil har også hevdet seg innen ridesport, seilsport og judo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg