Ida Jessen

Faktaboks

Ida Jessen
Født
1964

Artikkelstart

Ida Jessen er en dansk forfatter. Jessens forfatterskap forener omhyggelige personskildringer med psykologisk realisme.

Ida Jessen har utgitt flere barnebøker, og hun har oversatt flere norske romaner til dansk, av blant andre Lars Saabye Christensen og Karin Fossum.

Forfatterskap

Hun debuterte i 1989 med novellesamlingen Under sten fulgt av Den anden side av havet (1997). Romanen Vandpaladset (1998) henter handling fra et avsides sted i Norge og er inspirert av forfatterens eget opphold i Norge fra 1990-1995.

Jessen har fått stor anerkjennelse for sin såkalte Hvium-trilogi, som består av romanene Den som lyver (2001), Det første jeg tenker på (2006) og Barna (2009). For sistnevnte ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris for 2010 og mottok den danske bokhandlerprisen De Gyldne Laurbær. De tre bøkene kan leses selvstendig, men har et geografisk sentrum til felles: Den fiktive himmerlandske småbyen Hvium, som under sin tilsynelatende søvnige overflate skjuler dramatiske hendelser.

I Den som lyver overtar legen Christian den lokale legepraksisen og blir gradvis klar over en rekke av byens og den tidligere legens dystre hemmeligheter, samtidig som ekteskapet hans forliser. Det første jeg tenker på handler om den lokale sogneprestens sorg etter at hennes syvårige sønn er blitt drept av en bilist som flykter fra åstedet. Romanen er fortalt av en utenforstående, prestens venninne Birgitte, og som i Den som lyver, beskrives lokalsamfunnet som lukket og preget av sladder. I Barna, hvor Hvium ennå en gang beskrives av en utenforstående, den nyskilte tilflytteren Solveig, tar Jessen opp flere tråder fra de tidligere romanene og løser noen av mysteriene fra disse. Også novellesamlingen En mand kom til byen (2007) foregår i og omkring Hvium.

En gjennomgående tematikk for Hvium-bøkene er forholdet mellom foreldre og barn, særlig foreldrene sin skyld overfor sine barn. Også ekteskapet er gjenstand for nøyere granskning, særlig de mindre pene sidene av ekteskapet, og de måter man kan såre og bekjempe hverandre på. Disse to tematikkene gjenfinnes i skilsmisseromanen ABC (2005), hvor bevegelsen fra ekteskap og kjærlighet til skilsmisse og hat skildres gjennom fortellingen om Susan og Joachims forhold og Susans bestrebelser på å forhindre Joachim i å se deres felles sønn etter skilsmissen. Også kortromanen Ramt af ingenting – en glemmebog (2012) handler om skilsmisse.

Nye miljøer

Romanen, eller novellesyklusen, Foxy Lady I-V skiller seg fra resten av Jessens forfatterskap ved å foregå i en liten landsby i et søreuropeisk fjellandskap. Besynderlige hendelser i lokalsamfunnet beskrives her av fem ulike kvinnelige fortellere i et magisk eller fantastisk univers.

I den kritikerroste novellesamlingen Postkort til Annie (2013) viser Jessen sin evne til å tegne personer og skape spenning gjennom dialoger. De seks novellene i samlingen er fint tegnede portretter av miljøer og livssituasjoner og tydeligvis inspirert av den canadiske forfatteren Alice Munro. Ida Jessen har også oversatt flere av Munros bøker til dansk i samarbeid med sin mor, Gudrun Jessen.

Romanen En ny tid (2015) er Ida Jessens første forsøk på en historisk roman og følger en nyutdannet lærerinne, Lilly, som i 1904 flytter til Thyregod, byen hvor Ida Jessen selv er vokst opp. Lilly forteller historien om hennes ulykkelige ekteskap med den eldre leke Doktor Bagge. Boken ble veldig godt mottatt og ble tildelt Blixenprisen og DRs Romanpris (2016).

Historien fortsetter i Doktor Bagges anagrammer (2017), hvor Doktor Bagge gir sin versjon av historien om ekteskapet med Lilly.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg