Ice-T

Faktaboks

Ice-T
egentlig Tracy Marrow
Uttale
ais ti:
Født
16. februar 1958, Newark, New Jersey
Ice-T under en konsert i Long Beach, California i 2008.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Ice-T er en amerikansk rapper, filmskuespiller og produsent. Han er av pionerne innen gangsterrap, og med låten «6 'n the Mornin'» (1986) var han blant de første rapperne som beskrev livet i afroamerikanske gjenger på en eksplisitt måte.

Ice-T er kjent for sine usminkede beskrivelser av det harde livet blant fattige i de amerikanske storbyene.

Karriere

Ice-T ble født i New Jersey, men vokste hovedsakelig opp i ulike deler av Los Angeles-området.

Han debuterte i 1982 med singelen «The Coldest Rap», og opplevde suksess med debutalbumet Rhyme Pays (1987), og siden med blant annet Power (1988), O.G. Original Gangster (1991) og Home Invasion (1993). I denne perioden var han en av de mest formative og innflytelsesrike gangsterrapperne.

Mange av kjennetegnene ved Ice-T sin musikk har også blitt beskrivende for sjangeren i sin helhet. Han har til dels brutale karakteristikker, men det er også mye humor og bevisste overdrivelser i tekstene, og denne dobbeltheten har blitt en sentral del av gangsterrap som uttrykksform.

Etter utgivelsen av Home Invasion i 1993 har Ice-T hatt en mindre sentral rolle innen rapmusikk. Han har laget totalt åtte album, hvorav Gangsta Rap (2006) er det eneste som et utgitt på 2000-tallet. Ice-T har imidlertid vært særlig aktiv med sitt heavy metalband Body Count. I perioden 1992 til 2020 har de utgitt syv album, som tidvis har mottatt svært gode anmeldelser.

Kulturkrig

Ice-T var også en sentral del av den amerikanske kulturkrigen som utviklet seg parallelt med gangsterrappens inntog i musikkbransjen. Ice-T opplevde i starten av karrieren flere forsøk på sensurering, og dette blir et overordnet tema for albumet The Iceberg / Freedom of Speech... Just Watch What You Say! (1989). Så i 1992 ga Ice-T ut singelen «Cop Killer» sammen med Body Count, som i utgangspunktet er en protestsang mot politivold. Sangens eksplisitte tekster ble imidlertid svært kontroversiell, fordømt av daværende president George H. W. Bush og flere av landets politiorganisasjoner tok til orde for boikott av plateselskapet Time Warner. Presset på Time Warner resulterte i at «Cop Killer» ble utelatt fra gruppens selvtitulerte debutalbum, og at både Ice-T og Body Count noen år senere bryter med plateselskapet.

Filmkarriere

Ice-T har også vist sitt talent i en serie filmroller, blant annet i New Jack City (1991), Ricochet (1992), Trespass (1992) og Johnny Mnemonic (1995). Videre har han hatt roller i flerfoldige tv-serier, hatt egne realityserier og produsert en håndfull filmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg