ISO - romobservatorium

ISO var et romobservatorium for å kartlegge infrarøde strålingskilder i universet fra svært elliptisk bane rundt Jorden.

Faktaboks

også kjent som:
forkortelse for engelsk Infrared Space Observatory

ISO ble skutt opp av den europeiske romorganisasjonen ESA 17. november 1995 og var på dette tidspunktet den mest sensitive infrarøde satellitten som hadde blitt skutt opp. Levetiden var antatt å være 18 måneder, men den var operativ fram til 28. mai 1998.

Et hovedformål med ISO var å lete etter brune dverger, som kan utgjøre deler av den uobserverte mørke materien som astronomer mener må finnes. Når unge stjerner dannes, har ISO påvist kaldt stoff i form av is, gass og støv som kan kondenseres til planeter.

Teknisk

Teleskopet hadde en apertur på 60 centimeter og brennvidde på 9,1 meter. Teleskopet var utstyrt med et kamera, et fotopolarimeter og to spektrometre for å studere infrarød stråling (2,5 til 180 mikrometer) fra kalde himmellegemer som ikke er synlig for optiske teleskoper.

Observatoriets masse ved oppskytningen var 2,4 tonn. Observatoriet hadde en høyde på 5,3 meter og bredde på 2,3 meter.

Utstyr til ISO er levert av om lag 35 kontraktører fra 13 europeiske land, blant dem Norge. Hovedkontraktør var franske Aérospatiale. ISO har kostet rundt 6,5 milliarder kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg