IPCC var et EU-direktiv  for å redusere luftforurensning fra spesielt store utslippskilder som kraftverk, raffinerier etc. Et nytt direktiv om industriutslipp vedtatt  i 2010 erstattet IPPC-direktivet.

Det generelle formålet med IPPC-direktivet var å redusere forurensning fra industrien og kontrollere utslippene fra store anlegg. EU-landenes myndigheter ble forpliktet til å samle og vedlikeholde oversikter over utslippsdata fra spesifiserte industrielle kilder og rapportere utslippene fra individuelle kilder til EU-kommisjonen. De innrapporterte data ble gjort tilgjengelige i et offentlig register (EPER – European Pollutant Emission Register). Dette skulle forsyne allmennheten med miljøinformasjon fra større industrielle aktiviteter.

IPPC var først og fremst rettet mot helseskadelige lokale og regionale utslipp som svovel, nitrogenoksider, partikler osv., og ikke mot utslipp av klimagasser. Et av virkemidlene for å redusere forurensningene er kravet om at industribedrifter skal bruke den best tilgjengelige teknologi (BAT – Best Available Technology) i sine produksjonsprosesser. Protester fra industrien mot økte kostnader førte til en modifikasjon av kravet. BAT ble derfor bare påkrevet såfremt det ikke medførte urimelige kostnader. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.