International Framework for Nuclear Energy Cooperation, internasjonal organisasjon for å fremme samarbeid mellom medlemsstatene om å sikre at bruken av kjerneenergi går til fredelige formål på en effektiv, sikker og trygg måte. Organisasjonen ble stiftet i 2010 som en omorganisering og videreføring av GNEP (Global Nuclear Energy Partnership) som ble opprettet av USA i 2006. Den nye organisasjonen skal sikre en bredere internasjonal deltakelse og et utvidet rammeverk.

IFNEC skal involvere seg i både politiske og tekniske anliggender og sørge for at nye tiltak vedrørende bruk av kjerneteknologi imøtekommer kravene til høy sikkerhet. Dessuten er det viktig å redusere faren for at spredning av kjernemateriale og sensitiv kjerneteknologi kan bli tatt i bruk for ikke-fredelige formål, noe som vil utgjøre en økende trussel mot global sikkerhet.

For tiden (2016) er 34 nasjoner medlemmer av IFNEC. I tillegg har 31 land status som observatør, blant annet Sverige og Finland. Norge er hverken medlem eller observatør.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.