International Framework for Nuclear Energy Cooperation, internasjonal organisasjon for å fremme samarbeid mellom medlemsstatene om å sikre at bruken av kjerneenergi går til fredelige formål på en effektiv, sikker og trygg måte. Organisasjonen ble stiftet i 2010 som en omorganisering og videreføring av GNEP (Global Nuclear Energy Partnership) som ble opprettet av USA i 2006. Den nye organisasjonen skal sikre en bredere internasjonal deltakelse og et utvidet rammeverk.

IFNEC skal involvere seg i både politiske og tekniske anliggender og sørge for at nye tiltak vedrørende bruk av kjerneteknologi imøtekommer kravene til høy sikkerhet. Dessuten er det viktig å redusere faren for at spredning av kjernemateriale og sensitiv kjerneteknologi kan bli tatt i bruk for ikke-fredelige formål, noe som vil utgjøre en økende trussel mot global sikkerhet.

For tiden (2016) er 34 nasjoner medlemmer av IFNEC. I tillegg har 31 land status som observatør, blant annet Sverige og Finland. Norge er hverken medlem eller observatør.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.