ICPEMC

Artikkelstart

Den internasjonale kommisjon for vern mot mutasjons- og kreftfremkallende miljøgifter, stiftet 1977 etter initiativ av en gruppe forskere, deriblant nordmannen Per Oftedal, nederlenderen Fritz Sobels og amerikaneren Fred de Serres.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for eng. International Commission for Protection against Environmental Mutagens and Carcinogens

Hovedmålet til ICPEMC er å identifisere og styrke vitenskapelig forskning på miljøgiftige stoffer som fører til kreftsykdommer og/eller påvirker menneskers arvemateriale. For å nå dette målet sammenstiller kommisjonen faglig kunnskap og informasjon som danner grunnlag for nasjonale og internasjonale retningslinjer og reguleringer på området. Kommisjonen er organisert i en rekke komitéer og arbeidsgrupper som har spesialiserte, avgrensede ansvars- og arbeidsområder. Resultatene publiseres både i egne publikasjoner og i vitenskapelige tidsskrifter. Kommisjonen har gitt ut en lang rekke rapporter, tilrådninger og vitenskapelige bakgrunnsdokumenter.

ICPEMC ble etablert delvis med den internasjonale strålevernkommisjonen (ICRP) som modell og er finansiert av blant andre det amerikanske National Institute of Health og med private midler.

Les mer i Store norske leksikon 

Eksterne lenker

Environmental Health Perspectives : Artikkel (engelsk) om ICPEMC

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg