Varianter av bokstaven I
Varianter av bokstaven I
Lisens: CC BY SA 3.0
I med og uten prikk
Tyrkisk, aserbajdsjansk og flere andre tyrkiske språk skiller mellom i med og uten prikk, mens de fleste andre språk skriver I uten prikk og i med prikk. Byen İstanbul blir for eksempel skrevet med prikk over İ, mens i Nasıl gidiyor? 'hvordan har du det' blir Nasıl skrevet med ı uten prikk.
I med og uten prikk
Lisens: CC BY NC SA 3.0

I er den niende bokstav i det latinske og greske (I) alfabetet.

I ble overtatt fra fønikisk skrift. På semittisk heter bokstaven jod. Grekerne gjenga navnet med iota og brukte den for vokalen i, mens den på semittisk er j, halvvokal (konsonantisk i).

latin betegnet i både i- og j-lyd. I de siste årtier før år 0 og senere betegnet man av og til en lang i-lyd eller ij-lyd ved å gjøre bokstavens strek ekstra lang. Fra 1100-tallet av ble det vanlig å sette en tynn strek over bokstaven; fra 1300-tallet satte man isteden en prikk over den for å skille den ut.

I runealfabetet er i 3. rune i 2. ætt.

I med aksent

Bokstaven i forekommer med aksent i en rekke språk.

færøysk er í en diftong, [ʊi].

fransk kan i ha cirkumfleks: î, som viser at en historisk s har falt ut av skriftbildet, og trema som viser at i skal uttales adskilt fra foregående vokal, og ikke som én lyd, f.eks. haïr.

Italiensk bruker ì for å vise at i i utlyd har trykk.

Katalansk skriver í for å markere trykk på i-en.

Latvisk viser at i-en er lang med strek over: ī.

I litauisk uttales į som lang i.

Sammensetninger

Tysk, nederlandsk og maltesisk skriver ie for lang i.

Den nederlandske sammensetningen ij uttales oftest [ɛi].

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg