Hypnale hypnale

Artikkelstart

Hypnale hypnale er en reptilart i hoggormfamilien, i underfamilien gruveslanger. Den 30–45 centimeter lange, kraftige giftslangen finnes i jungel og på kaffeplantasjer i India og Sri Lanka. På sistnevnte sted er dette den arten som forårsaker flest slangebitt. Giften er sterk og kan være dødelig for mennesker. Den føder levende unger.

Faktaboks

Også kjent som

Vitenskapelig navn: Hypnale hypnale; synonym Agkistrodon hypnale; Indisk mokasinslange; engelsk: hump-nosed viper

Beskrivelse

Gjennomsnittlig totallengde er 30–45 centimeter, men den kan kanskje bli inntil 60 centimeter. Kroppen er kraftig med et bredt hode og tynn hals. Snuten er tilspisset, oppoverbøyd og ender i en liten forhøyning. Kroppen er grålig med mørkebrune spetter og en dobbel rekke mørke flekker. Tidligere ble denne arten, og nært beslektede asiatiske arter, plassert i i samme slekt som de amerikanske mokasinslangene Agkistrodon.

Utbredelse

Arten finnes i India, nord til den 16. breddegrad og vestover til Western Ghats. I tillegg finnes den på Sri Lanka.

Habitat

Arten lever i regnskoger i kupert terreng fra havnivå til 1500 meter over havet. Den opptrer ofte på kaffe- eller cashewnøtt-plantasjer, spesielt etter monsunsesongen og om vinteren. Den er mest aktiv om morgenen og om natten. Om dagen holder den seg mest skjult i løvdekket på bakken.

Føde

Arten lever av øgler, slanger, frosk og små pattedyr.

Formering

I mars til juli føder den 4–17 unger, som ved fødselen har en lengde på 13–15 centimeter.

Gift

Arten forårsaker det høyeste antall slangebitt på Sri Lanka. Den er treg i bevegelsene, men aggressiv, og selve hogget skjer raskt. Ofte vil den vibrere halen som en klapperslange hvis den blir provosert, men den har ingen rangle som kan frambringe lyder. Giften er sterk, og påvirker blodets evne til å koagulere. Offeret får som regel indre blødninger og kan få akutt nyresvikt. Hvis man ikke kommer til behandling etter å ha blitt bitt, er dødsfall ikke uvanlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg