Hypnale hypnale

Hypnale hypnale, slangeart i huggormfamilien, i underfamilien gruveslanger. Den 30–45 centimeter lange, kraftige giftslangen finnes i jungel og på kaffeplantasjer i India og Sri Lanka. På sistnevnte sted er dette den arten som forårsaker flest slangebitt. Giften er sterk og kan være dødelig for mennesker. Den føder levende unger.

Faktaboks

Også kjent som

Vitenskapelig navn: Hypnale hypnale; synonym Agkistrodon hypnale; Indisk mokasinslange; engelsk: hump-nosed viper

Beskrivelse

Gjennomsnittlig lengde er 30–45 centimeter. Kroppen er kraftig med et bredt hode. Snuten er tilspisset, oppoverbøyd og ender i en liten forhøyning. Kroppen er grålig med mørkebrune spetter og store svarte flekker. Tidligere ble denne arten, og nært beslektede asiatiske arter, plassert i i samme slekt som de amerikanske mokasinslangene Agkistrodon.

Habitat

Arten lever i regnskoger i kupert terreng. Den opptrer ofte på kaffeplantasjer. Den er mest aktiv om morgenen og om natten. Om dagen holder den seg skjult i løvdekket på bakken.

Utbredelse

Finnes i India og på Sri Lanka.

Reproduksjon

I mars-juli føder den 4–17 unger, som ved fødselen har en lengde på 13–15 centimeter.

Gift

Arten forårsaker det høyeste antall slangebitt på Sri Lanka. Den er treg i bevegelsene, men selve hugget skjer raskt. Ofte vil den vibrere halen som en klapperslange hvis den blir provosert. Giften er sterk, og hvis man ikke kommer til behandling etter å ha blitt bitt, er dødsfall ikke uvanlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg