Hydroponikk

Hydroponikk er en dyrkningsteknikk for planter uten bruk av jord hvor planterøttene får næring fra en flytende næringsløsning. Næringsløsningen inneholder alle de nødvendige grunnstoffene plantene trenger for å vokse, og røttene må få tilført nok oksygen. Navnet hydoponikk er utviklet fra det greske geponica (gé- jord). Bruk av vannkultur ble i 1860-årene brukt av plantefysiologen Julius von Sachs og Wilhelm Knop for å finne fram til de nødvendige grunnstoffene for plantevekst. I 1938 utviklet Dennis R Hoagland og Daniel Israel Arnon en vannkulturmetode for dyrking av planter uten jord. Hoaglands næringsløsning og modifisering av denne blir fremdeles mye brukt når man skal dyrke planter i vannkultur. Det er viktig å holde kontroll på pH, ledningsevne og innholdet av makro- og mikronæringsstoffer slik at det ikke oppstår mangelsymptomer på plantene, samt at røttene får god tilgang til oksygen. Det er ofte lav bufferkapasitet i næringsløsningen. Hvis nitrat er den viktigste nitrogenkilden så stiger pH i næringsløsningen, men med ammonium som nitrogenkilde så synker pH. Hvis plantene kan bruke begge disse nitrogenkildene så er det mulig å styre pH i næringsløsningen. Imidlertid er ammonium giftig for noen planter. Hydroponikk blir brukt i veksthusnæringen til dyrking av salat, tomater og agurker.

Forskjellige hydroponikkteknikker er blitt utviklet. Et system med kontinuerlig sirkulerende næringsløsning hvor røttene vokser i et inert medium annet enn jord, for eksempel glassmineralull, perlitt, leirkuler, eller kokosnøttfiber. I aeroponikk eller tåkeponikk befinner røttene seg i luft, men de blir med jevne mellomrom sprøytet eller dusjet med en aerosol eller tåkedråper med næringsløsning. Ved flo-fjæreteknikk blir røttene hevet eller senket ned i næringsløsningen. I statiske kulturkar blir næringsløsningen skiftet med jevne mellomrom. Det er også utviklet næringsfilmteknikker.

AKVAPONIKK

Akvaponikk er en kombinasjon av akvakultur (vannlevende dyr i oppdrett) og hydroponikk, hvor bl.a. nitrogen, fosfor og kalium utskilt fra dyrene brukes som næringskilde for plantedyrking. Optimalisert er det mulig å lage et lukket system i likevekt, hvor avfalls- og forurensningsproblemet fra akvakulturen blir redusert.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg