Hydroponikk er en dyrkningsteknikk for planter uten bruk av jord hvor planterøttene får næring fra en flytende næringsløsning. Næringsløsningen inneholder alle de nødvendige grunnstoffene plantene trenger for å vokse, og røttene må få tilført nok oksygen.  Navnet hydoponikk er utviklet fra det greske geponica (gé- jord). Bruk av vannkultur ble i 1860-årene brukt av plantefysiologen Julius von Sachs og Wilhelm Knop for  å finne fram til de nødvendige grunnstoffene for plantevekst. I 1938 utviklet  Dennis R Hoagland og Daniel Israel Arnon en vannkulturmetode for dyrking av planter uten jord. Hoaglands næringsløsning og modifisering av denne blir fremdeles mye brukt når man skal dyrke planter i vannkultur. Det er viktig å holde kontroll på pH, ledningsevne og innholdet av makro- og mikronæringsstoffer slik at det ikke oppstår mangelsymptomer på plantene, samt at røttene får god tilgang til oksygen. Det er ofte lav bufferkapasitet i næringsløsningen. Hvis nitrat er den viktigste nitrogenkilden så stiger pH i næringsløsningen, men med ammonium som nitrogenkilde så synker pH. Hvis plantene kan bruke begge disse nitrogenkildene så er det mulig å styre pH i næringsløsningen.  Imidlertid er ammonium giftig for noen planter. Hydroponikk blir brukt i veksthusnæringen til dyrking av salat, tomater og agurker.

Forskjellige hydroponikkteknikker er blitt utviklet. Et system med kontinuerlig sirkulerende næringsløsning hvor røttene  vokser i et inert medium annet enn jord, for eksempel glassmineralull, perlitt, leirkuler, eller kokosnøttfiber.  I aeroponikk eller tåkeponikk befinner røttene seg i luft,  men de blir med jevne mellomrom sprøytet eller dusjet  med en aerosol eller tåkedråper med næringsløsning. Ved flo-fjæreteknikk blir røttene hevet eller senket ned i næringsløsningen. I statiske kulturkar blir næringsløsningen skiftet med jevne mellomrom. Det er også utviklet næringsfilmteknikker.

AKVAPONIKK

Akvaponikk er en kombinasjon av akvakultur (vannlevende dyr i oppdrett) og hydroponikk, hvor bl.a. nitrogen, fosfor og kalium utskilt fra dyrene brukes som næringskilde for plantedyrking. Optimalisert er det mulig å lage et lukket system i likevekt, hvor avfalls- og forurensningsproblemet fra akvakulturen blir redusert.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.