Hydraulis

Hydraulis er den eldste orgeltypen vi kjenner.

Oppfinnelsen av Hydraulis tilskrives den greske matematikeren og oppfinneren Ktesibius (285–222 fvt.) fra Alexandria. Instrumentets navn er knyttet til mekanismen (hydraulikk) som ble benyttet for å regulere og stabilisere lufttrykket.

Det kan ikke helt utelukkes at mindre utviklede forgjengere til Hydraulis eksisterte, men ingen kilder, verken litterære, ikonografiske, arkeologiske eller mytologiske, antyder at det har eksistert orgel eller orgelliknende instrumenter før antikken. Selv om Hydraulis på mange måter kan tolkes som en sammensmeltning av panfløyten og sekkepipe-idéen, er instrumentet en såpass kompleks og avansert konstruksjon at det er naturlig å betrakte det som en egen oppfinnelse. Både det faktum at Hydraulis ikke kan vise til den evolusjonære tilblivelse som mange andre antikke instrumenter har, og at mange av dets bestanddeler er av nyere opprinnelse, understreker dette. Ktesibios’ egen beskrivelse av oppfinnelsen eksisterer ikke lenger, men både Heron fra Alexandria og den romerske arkitekten og skribenten Vitruvius har etterlatt seg redegjørelser for instrumentet.

Hydraulis blir ofte forvekslet med vannorgelet, et automatisk (selvspillende) orgel uten belger som også har sitt opphav fra antikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg