Hyadene

Den åpne stjernehopen Hyadene. Den røde kjempen Aldebaran er den største stjernen i bildet, men er ikke et medlem av hopen.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Hyadene er en åpen stjernehop i stjernebildet Tyren som består av over 200 stjerner. Hyadene befinner seg rundt 150 lysår (46 parsec) unna, som gjør det til den åpne hopen som er nærmest vårt solsystem. Hopen er rundt 600 millioner år gammel.

Faktaboks

Uttale
hyˈadene
Etymologi
av gresk hyein, ‘regn’

Hyadene er synlig med det blotte øye. Medlemmene i stjernehopen spenner omtrent 6 grader av himmelen, mens den ekte diameteren er på rundt 15 lysår. De mest lyssterke stjernene i hopen danner en V på himmelen sett fra Jorden, med Aldebaran øverst i venstre gren. Aldebaran er ikke en del av hopen, men ligger mellom oss og hopen.

Navnet henger sammen med det greske verbet for å regne (hyein) og ble gitt fordi Hyadenes heliakiske oppgang fant sted kort før regntiden.

I gresk mytologi var hyader en gruppe nymfer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

I artikkelen om Aldebaran sies det at Aldebaran ligger lengre unna enn Hyadehopen, dvs det motsatte av det som står her. Denne feilen bør vel korrigeres i den artikkelen der det er feil?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg