Hvam videregående skole

Hvam videregående skole ligger i Nes kommune i Akershus. Skolen har rundt 400 elever og tilbyr utdanningsprogrammene naturbruk, medier og kommunikasjon og studiespesialisering med idrettsfag. Den er landets største innen naturbruk og har en svært allsidig gårdsdrift med moderne avdelinger for blant annet husdyr (storfe, gris, fjørfe og hest). I tillegg driver skolen 1550 dekar dyrket mark.

Hvam ble ryddet som gård i løpet av den eldre jernalder, men området omkring kan ha vært brukt av jordbruksfolk alt i bronsealderen. Gårdsnavnet Hvam betyr en kort dal eller senkning omgitt av høyder, med en åpning mot en av sidene. På gammelnorsk ble gårdsnavnet skrevet Hvammr. Ifølge skolens hjemmeside er det også belegg for andre skrivemåter: Huamme (1300-tallet) og Hwam (1400- og 1500-tallet).

En regner med at gården Hvam først ble etablert der hvor Hvam videregående skole ligger i dag. Senere ble den delt i to bruk: Store-Hvam på østsiden og Vesle-Hvam på vestsiden av ”hvammen”. Ifølge bygdeboka for Nes skjedde denne delingen kanskje allerede i vikingtiden. Mellom Store-Hvam og Vesle-Hvam ble det senere skilt ut en tredje gård som fikk navnet Tomter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg