Spisshytter på Hvalsmoen.

De såkalte spisshyttene ble gjerne bygd som offisersforlegninger. Bygningstypen ble brukt i mange militære etablissementer, men få er i dag bevart. På Hvalsmoen finnes flere av dem.

Spisshytter på Hvalsmoen.
Av .
Depoter Hvalsmoen.
To av de svære depotbygningene på Hvalsmoen: Nærmest sees «Søndre depot», bygget i 1893.
Depoter Hvalsmoen.
Av .
Kart Hvalsmoen.
Kart over militære leirer i Hønefoss-området, med Hvalsmoen uthevet.

Hvalsmoen er en tidligere øvelsesplass for Forsvarets ingeniørvåpenHval i Ringerike kommune, snaut tre kilometer nordøst for Hønefoss. Den ble anlagt fra 1893, nedlagt fra 2002/2004, og solgt i 2005. Etter salget har Hvalsmoen blant annet vært brukt til transittmottak for asylsøkere. I dag er Hvalsmoen et næringsområde.

Leirstrukturen på Hvalsmoen er svært intakt og det meste av anlegget er bevart. Dette bidrar til å gi Hvalsmoen høy kulturhistorisk verdi, og medvirket til at en stor del av leiren ble fredet av Riksantikvaren i 2004.

Historikk

Hvalsmoen ligger langs Randselva og ble anlagt som ekserserplass for de da relativt nyetablerte ingeniørtroppene, som siden opprettelsen i 1888 hadde hatt midlertidig tilhold på Helgelandsmoen rett sør for Hønefoss.

Hvalsmoen lå gunstig til og ble nokså raskt en ganske stor leir. Den besto av to hovedområder: Øvre plass, med teltleir og annen forlegning, depoter, verksteder med videre. Nedre plass var viet magasin- og lagerbygg, senere også et stallområde og øvingsplass.

Områdene ble bygget ut i flere perioder. De første ti årene kom blant annet depotbygning, oppsynsmannsbolig, sykehus, badehus, vannbasseng, de karakteristiske «spisshyttene» og diverse infrastruktur. Under første verdenskrig ble det særlig oppført magasiner og forlegningsbygg, mange av dem svært forseggjorte. Senere ble leiren redefinert i forbindelse med omorganiseringer og den generelle utviklingen innen ingeniørvåpenet, især den gryende motoriseringen rett før andre verdenskrig.

Hvalsmoen har vært standkvarter for Ingeniørregimentet og ingeniørvåpenets befalsskole, våpenskole, øvingsavdeling samt plass for Hærens Samband og Forsvarets ABC-skole til 2004, da leiren ble nedlagt. Den ble solgt ut fra forsvarssektoren året etter og omfattet på denne tiden mer enn 55 000 m2 bygningsmasse fordelt på drøyt 100 bygg.

Sammen med de nærliggende etablissementene Helgelandsmoen og Eggemoen var Hvalsmoen ett av tre større militære etablissementer i Hønefoss-området, som alle ble nedlagt eller fikk svært redusert militær bruk som en konsekvens av omstillingene skissert i en proposisjon til Stortinget (st.prp. nr. 45) i 2000–2001.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Torblå, Per & Nils Mellegaard: Hvalsmoen ekserserplass 1893–1993, 1993, isbn 82-90545-23-1

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg