Hvalsmoen

De såkalte spisshyttene ble gjerne bygget som offisersforlegninger. Bygningstypen ble brukt i mange militære etablissementer, men få er i dag bevart. På Hvalsmoen finnes flere av dem.

Depotbygninger Hvalsmoen
Av .
To av de svære depotbygningene på Hvalsmoen: Nærmest sees «Søndre depot», bygget i 1893.
Depot Hvalsmoen
Av .

Artikkelstart

Hvalsmoen er en tidligere øvelsesplass for Forsvarets ingeniørvåpenHval i Ringerike kommune, cirka tre kilometer nord for Hønefoss, anlagt i 1893.

Leiren besto av i to hovedområder: Øvre plass, med teltleir og annen forlegning, depoter, verksteder mv. Nedre plass var viet magasin- og lagerbygg, senere også et stallområde og øvingsplass. Områdene ble bygget ut i flere perioder. De første ti årene kom blant annet depotbygning, oppsynsmannsbolig, sykehus, badehus, vannbasseng og diverse infrastruktur. Senere ble leiren redefinert i forbindelse med omorganiseringer og utvikling innen ingeniørvåpenet, især den gryende motoriseringen rett før andre verdenskrig.

Hvalsmoen har vært standkvarter for Ingeniørregimentet og ingeniørvåpenets befalsskole, våpenskole, øvingsavdeling samt plass for Hærens Samband og Forsvarets ABC-skole til 2004, da leiren ble nedlagt og solgt til private aktører. Som sivilt anlegg har Hvalsmoen senere vært brukt blant annet til transittmottak for asylsøkere.

Per 2020 er leirstrukturen fortsatt svært intakt og det meste av anlegget er bevart. Dette gir Hvalsmoen høy kulturhistorisk verdi og en stor del av leiren ble derfor fredet av Riksantikvaren i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Torblå, Per & Nils Mellegaard: Hvalsmoen ekserserplass 1893–1993, 1993, isbn 82-90545-23-1, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg