Husum Hotell

Husum Hotell i Lærdal en gang mellom 1900 og 1910.
Av /Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY 2.0
Husum Hotell.

Artikkelstart

Husum Hotell er et hotell i Borgund i Lærdal kommune, i Vestland fylke. Det er et av de best bevarte trehotellene i Sogn. Hotellet ble drevet av den samme slekten fra det åpnet i 1835 til 2013.

Historikk

Helt siden middelalderen har det vært gårdsdrift på Husum. Grunnlaget for hotelldrift på gården Husum var en lov av 1648 som sa at det skulle være skysstasjoner for hver mil på hovedveien. I 1834 søkte Halvor Husum om å få skysstasjon på gården. I den forbindelse fikk han en attest fra presten Bull, datert 17. august 1834. På Husum gård har det vært hotell- og skysstasjonsvirksomhet siden 1835. Fra 1850 fikk Husum status som «fast skysstasjon», og i 1858 fikk de ansvaret for posttransporten. Fram til Bergensbanen åpnet i 1909 gikk det aller meste av posten fra Østlandet til Vestlandet via Lærdal. I 1860 overtok Halvors sønn Roar og hans kone Sigrid driften av hotellet.

Fra cirka 1860 kom telegrafen som en utvidelse av kommunikasjonstilbudet, og på Husum ble det bygd et eget hus som rommet post og telegraf. Den første hotellbygningen er fra midten av 1800-tallet. Den ble utvidet og ombygd i 1887 til det som fortsatt er hotellets hovedbygning. Karakteristisk for bygningen er verandaene med store takutstikk med usedvanlig rik dekor av løvsagarbeider.

Rett bak hotellet flyter Lærdalselva, en av Norges mest berømte lakseelver. Tre kilometer fra hotellet ligger Borgund stavkirke.

Fra 1835 til 2013 ble Husum Hotell drevet av den samme slekten. I 1934 overtok Roar Husum, og han drev stedet fram til 1980, da Knut og Ingeborg Husum overtok driften. Deretter tok deres datter Ranveig og hennes ektemann Ove Heggenes over Husum som sjette generasjon eiere. De solgte så hotellet til Kari Breistøl og Odd Inge Brugard.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg