Hussein 1 bin Talal var konge av Jordan. Han etterfulgte sin far, Talal bin Abdullah, som abdiserte i 1952. Hussein ble kronet i 1953. Som alle de andre kongene av Jordan henter Hussein sin legitimitet fra sitt familietre. Han tilhører hashemitt-familien, som hevder direkte avstamning fra profeten Muhammed.

Kong Hussein regjerte i hele 46 år og så kongedømmet gjennom en rekke turbulente perioder. Da han døde av kreft i 1999, hadde han oppnådd en status som gjorde ham nærmest synonym med Jordan. Han hadde en sterk personlig stilling i Midtøsten – sterkere enn det Jordans størrelse og innflytelse skulle tilsi.

Hussein var utdannet i Jordan, Egypt og Storbritannia, blant annet ved militærakademiet i Sandhurst. Hussein ble ble gift for fjerde gang i 1978 med Elizabeth Halaby fra USA, som ble dronning og tok det arabiske navnet Noor.

Han tre tidligere koner het Dina bint Abdul-Hamid, Antoinette Gardiner og Alia Touqan. De to første av disse ble han skilt fra, mens Alia Touqan døde i 1977 mens de fortsatt var gift.

Tilsammen fikk Hussein elleve barn. Hans eldste sønn – Abdullah – ble konge etter Husseins død.

Etter sin bestefar, kong Abdullah 1, arvet Hussein et kongedømme med territorier på begge sider av Jordanelven. I seksdagerskrigen mot Israel i 1967 mistet Jordan Vestbredden. Dette var en stor krise for kongedømmet, ettersom Vestbredden var av stor symbolsk og økonomisk betydning.

Etter 1967 havnet kong Hussein i skvis mellom landets palestinske befolkning, spesielt representert gjennom PLO, og den jordanske hæren, hvor beduinbefolkningen dominerte. Etter et attentatforsøk mot kongen, og etter PFLPs kapring av fly som ble landet i Jordan i september 1970, følte kongen sin stilling truet av nærværet av palestinske geriljagrupper. Han hadde lenge vært under press fra sin egen hær om å slå til mot disse geriljagruppene og med kapringene fikk han den unnskyldningen han trengte til å starte en krig mot PLOs styrker. Krigen, kalt «Svart september» ble kortvarig, men meget brutal, og resulterte i at PLO ble utvist av landet.

Jordan, under kong Husseins ledelse, fortsatte å gjøre krav på Vestbredden fram til 1987, da han frasa seg dette kravet. Siden da har Jordan støttet PLO sitt krav på området.

Hussein, som sin bestefar kong Abdullah 1, hadde over mange år hemmelige kontakter med høytstående israelske politikere. Det var vanskelig for Hussein å dra nytte av dette hemmelige diplomatiet, siden Jordan var en for svak stat til å være den første arabiske stat til å inngå en fredsavtale med Israel.

Da PLO i 1993 tegnet en fredsavtale med Israel, åpnet dette for et israelsk-jordansk gjennombrudd. Kong Hussein kunne dermed åpent og aktivt ta del i en hurtig fredsprosess som kulminerte i fredsavtalen signert 26. oktober 1994. Denne opprettet normale diplomatiske forbindelser med Israel.

Drøye fire år etter at avtalen ble inngått, døde kong Hussein. Han ble etterfulgt av sønnen Abdullah 2 som Jordans konge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.