Husgjerningsskole for unge Piger hovedsagelig af Bondestanden

Minna Wetlesen
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Husgjerningsskole for unge Piger hovedsagelig af Bondestanden var Norges første husmorskole. Den ble åpnet av Minna Wetlesen på familiegården Abildsø i 1865, som den første husmorskole ikke bare i Norge, men i Europa. Skolen var privat og hadde tilknytning til Selskapet for Norges Vel. Ektefellen Fredrik Wetlesen (1815-1887) sto som leder av skolen. Undervisningen og pensum dannet mønster for senere husmorskoler i Norge. Skolen ble nedlagt i 1881.

Bakgrunn

Et viktig motiv for opprettelsen av skolen var å gjøre unge kvinner mer forberedt på sitt yrkesliv. Enkelte unge var borte på tjeneste og lærte således mer om husstell enn de hadde med seg fra barndomshjemmet, men mange fikk også ansvar for hus og hjem, ofte store husholdninger, uten å ha relevant erfaring.

Pensum

Det ble undervist i fag som var viktige for gårdsdrift, slik som melkestell og hagestell, men også kjolesøm og linsøm. Elevene ble også undervist i allmennfag som norsk, regning, historie, geografi og kjemi. Skolen tilbød kurs i pedagogikk, som var viktig for å utdanne lærere til de mange husmorskolene som senere ble opprettet.

Tidskriftet Almuevennen hadde i 1864 en omtale av den planlagte husmorskolen og skrev dette om undervisningsplanene:

”Almindeligt Kjøkkenstel, tilligemed Bagning, Slagtning og alt hvad dertil hører; Fjøsstel samt Melkens Behandling til Smør og Ost; saameget Havedyrkning, som kan passe for en almindelig Husholdning paa Landet; almindelig Færdighed i Søm, og specielt saameget af Skræddersøm, at de selv kunne forfærdige sine Klæder; Veiledning i at udtrykke sine Tanker nogenlunde korrekt ved Skrivning; simpel Husholdningsregning og dertil hørende Bogførsel; i Historie og Geografi vil der blive undervist ved mundtlige Fortællinger, hvoraf Enhver faar tilegne sig saameget, som Lærelysten og Fatteevnen tillader.»

Landbruksskole for gutter

På gården Abildsø hadde familien Wetlesen allerede i 1842 startet landbruksskole for gutter. Minna Wetlesen hadde dermed erfaring ikke bare for ansvaret for det kvinnelige stellet på en stor gård, men også for et internat. Hennes tre døtre var aktive med i undervisning i husstell og kokekunst ved landbruksskolen. Både høytlesning og musikalsk utfoldelse var en viktig del av husliv og hyggekvelder for jordbrukselevene. Overgangen syntes heller ikke avskrekkende stor, ettersom ungguttene også mottok veiledning rundt kjøkkentjenesten, og undervisning i rengjøring, husstell og huslige sysler i hjem og fjøs.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg