Husøya, øy i Træna kommune, Nordland, den nest største, men folkerikeste av øyene i kommunen; 1,5 km2 og med 406 innbyggere 2016, 87 prosent av kommunens befolkning. Husøya er relativt flat med det meste av bosetningen i tettstedet og administrasjonssenteret Husøy på nordøstsiden (417 innbyggere 2015). Tettstedet er et fiskevær med fisketilvirkning og mekanisk verksted.

Husøya har både ferge- og hurtigbåtforbindelse med de omliggende øyene  og fastlandet. Fergeforbindelsen er med Stokkvågen på fastlandet via Lovund, Sleneset i Solværøyene og Onøya i Lurøy kommune, likeledes med Selvær, den nordligste av de bebodde øyene i Træna. Hurtigbåtrute forbinder Husøya også med Nesna og Sandnessjøen.

Husøy har atskillig turisttrafikk. Træna bygdemuseum, avdeling av Helgeland museum, i tettstedet, likeledes Træna kirke, en korskirke i tre fra 1773.

Navnet Husøya finnes mange steder og har sammenheng med at disse øyene tradisjonelt har vært eneste eller viktigste sted i distriktet med fast bosetning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.