Husøya, øy i Træna kommune, Nordland, den nest største, men folkerikeste av øyene i kommunen; 1,5 km2 og med 406 innbyggere 2016, 87 prosent av kommunens befolkning. Husøya er relativt flat med det meste av bosetningen i tettstedet og administrasjonssenteret Husøy på nordøstsiden (417 innbyggere 2015). Tettstedet er et fiskevær med fisketilvirkning og mekanisk verksted.

Husøya har både ferge- og hurtigbåtforbindelse med de omliggende øyene  og fastlandet. Fergeforbindelsen er med Stokkvågen på fastlandet via Lovund, Sleneset i Solværøyene og Onøya i Lurøy kommune, likeledes med Selvær, den nordligste av de bebodde øyene i Træna. Hurtigbåtrute forbinder Husøya også med Nesna og Sandnessjøen.

Husøy har atskillig turisttrafikk. Træna bygdemuseum, avdeling av Helgeland museum, i tettstedet, likeledes Træna kirke, en korskirke i tre fra 1773.

Navnet Husøya finnes mange steder og har sammenheng med at disse øyene tradisjonelt har vært eneste eller viktigste sted i distriktet med fast bosetning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.