Husøya (øy i Træna)

Artikkelstart

Husøya er et tettsted i Træna kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,4 km², og har 362 innbyggere (2020).

Faktaboks

Innbyggertall
362 (SSB, 2020)
Landareal
0,4 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
7651 Husøy

Øya Husøya er den nest største i kommunen, men med størstedelen av befolkningen. Husøya er relativt flat med det meste av bosetningen i tettstedet og administrasjonssenteret på nordøstsiden. Tettstedet er et fiskevær med fisketilvirkning og mekanisk verksted.

Husøya har både ferge- og hurtigbåtforbindelse med de omliggende øyene og fastlandet. Fergeforbindelsen er med Stokkvågen på fastlandet via Lovund, Sleneset i Solværøyene og Onøya i Lurøy kommune, likeledes med Selvær, den nordligste av de bebodde øyene i Træna. Hurtigbåtrute forbinder Husøya også med Nesna og Sandnessjøen.

Husøy har atskillig turisttrafikk. Træna bygdemuseum, avdeling av Helgeland museum, i tettstedet, likeledes Træna kirke, en korskirke i tre fra 1773.

Navnet Husøya finnes mange steder og har sammenheng med at disse øyene tradisjonelt har vært eneste eller viktigste sted i distriktet med fast bosetning.

Kart

Husøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg