Hurghada

Oversiktsbilde over byen og strendene.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Dykking er en populær turistaktivitet. Korallrev ved Soma bay, Hurghada.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Hurghada er en by i Egypt, som ligger på østkysten ved Rødehavet rundt 500 kilometer sydøst for Kairo. Byen er hovedstaden i guvernementet Rødehavet, omtrent halvveis mellom Suez i nord og grensen til Sudan i syd. Hurghada har omkring 150 000 innbyggere (2014). Folketallet har økt kraftig siden 1980-årene, først og fremst på grunn av utbygging og økt turisme.

Faktaboks

Også kjent som
arabisk al-Ghardaqah

Hurghada har en nærliggende flyplass (Hurghada International Airport), og er den nest høyest trafikkerte flyplassen i Egypt etter flyplassen ved Kairo, og det går direkteflyvninger fra byer som Istanbul.

Historie

Byen ble grunnlagt tidlig på 1900-tallet, og oljeproduksjon ble satt i gang i 1920-årene. Byens økonomi var primært preget av oljeproduksjon og fiske frem til 1980-tallet da internasjonal turisme begynte å blomstre. Byen har vært i stadig vekst siden.

På 1970-tallet ble øya Shadwan utenfor Hurghada befestet under stridighetene mellom Egypt og Israel, og ble under en kort periode okkupert av den israelske hæren.

Hurghada har vært utsatt for flere terrorangrep siden 1990-tallet, hvor det særlig har vært internasjonale turister som har blitt rammet.

Turisme

Hurghada er et yndet sted for turister grunnet sin natur, geografiske plassering og varme klima med milde vintre. De lange sandstrendene langs Rødehavet og det rike plante- og dyrelivet under vann (blant annet koralløyer) har ytterligere bidratt til dette. Dykking, snorkling og sportsfisking er populære aktiviteter, muliggjort av hoteller og nærliggende feriekolonier, samt et godt utbygget rutenett for turistbusser.

Hurghada er særlig populært blant sentral- og østeuropeiske turister, og det ligger flere russiske og tyske skoler her. Et russisk konsulat ble åpnet i Hurghada i 2017 for å øke turismen til Egypt etter at et russisk fly styrtet høsten 2015 på vei fra Sharm El Sheikh, angivelig grunnet et bombe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg