Hunn (Overhalla)

Artikkelstart

Hunn er det største tettstedet i Overhalla kommune i Trøndelag. Hunn ligger ved fylkesvei 17, ca. 15 kilometer øst for Namsos og 12 kilometer øst for kommunesenteret Ranemsletta. Tettstedet har 815 innbyggere (2020) og et areal på 0,53 kvadratkilometer.

Faktaboks

Også kjent som

Skage

Historikk

Hunn er ett av to kjente busettinger fra bronsealder i Namdalen. Det andre er Høyknes i Namsos kommune. Det er grunn til å anta at den opprinnelige hunnagården omfattet et betydelig areal og er blitt delt flere ganger. Arkeologisk rapport fra Kjerkåkeren fra 1997 tyder på at det var et kultsted der. Kirka ble bygd på dette stedet. Sognet het Hunnar i erkebiskop Aslak Bolts jordebok fra ca. 1433. I 1507 er navnet Skage kirke antakelig etter deling av hunnagården. Skage gård var fra da av Mensalgods i den katolske tida (frem til 1537), det vil si prestegård. Den andre halvparten var krongods da den ble delt i 1620 til Hunn Vestre og Hunn Østre, som fortsatt er navna på disse gårdene.

Historikeren Gerhard Schøning skrev at det var ca. 50 gravhauger på Hunn i 1774 da han besøkte Namdalen. Flere av disse var båt-/skipsgraver. Det er etablert et gravfelt med 12 hauger under navnet Hunn gravfelt.

Det ble foretatt flere utgravinger blant annet i 1797 og i 1860-åra og det ble funnet flere kulturminner. Det mest kjente er et sverd som antas å være fra folkevandringstiden – kalt Hunnasverdet. I tillegg var det flere bautasteiner og de er nå gjenfunnet på nabogården Lauvli.

Kart

Hunn
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg