Hundvåg

Hundvåg er en øy og bydel i Stavanger kommune, Rogaland, like nord for bysenteret. Hundvåg bydel omfatter foruten øya Hundvåg også de tilstøtende øyene nordøst for bysenteret (Grasholmen, Sølyst, Engøy, Steinsøy, Ormøy, Roaldsøy, Bjørnøy, med flere) og har 13 200 innbyggere (2021).

Faktaboks

Også kjent som
Hundvågøy

Øya Hundvåg er 4,7 kvadratkilometer og har 10 943 innbyggere (2021). Den er nokså flat og har for det meste bymessig bebyggelse som utgjør en del av Stavanger/Sandnes tettsted. Øya har atskillig industri, først og fremst i sør, og det drives fortsatt noe jordbruk, vesentlig i de nordvestre delene av øya. Ved et smalt eid henger Hundvåg sammen med Buøy. Hundvåg har broforbindelse med Stavanger sentrum over Buøy, Engøy, Sølyst og Grasholmen.

Navnet. Hundvåg ble i norrøn tid kalt Hundvaka, førsteleddet kan høre sammen med ordet hundre i betydningen 'mangfoldig', siste ledd betyr 'fiskestim som viser seg i vannskorpen'; navnet skulle da bety øya med mangfoldige fiskestimer. Det er også mulig at hund er beslektet med hunn, som betyr 'fangst'.

Kart

Hundvåg
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg