Hundhammerfjellet vindpark

Artikkelstart

Hundhammerfjellet vindpark var et forsknings- og utviklingsanlegg for store vindturbiner på Hundhammerfjellet i Nærøysund kommune (Nærøy) i Trøndelag.

Faktaboks

Også kjent som
Hundhammerfjellet vindmøllepark

Anlegget bestod etter hvert av 17 turbiner, hver med en effekt på mellom 2,0 og 3,5 MW. Samlet installert effekt 54 MW og en gjennomsnittlig årsproduksjon på 160 GWh. De største vindturbinene hadde en rotordiameter på 90 meter og en tårnhøyde på 83 meter. Oppstart av første turbin fant sted i 2003 og hele anlegget stod ferdig i 2007.

Vindparken var et pionerarbeid på vindkraftfeltet og etablert som et fullskala forsknings- og utviklingsanlegg for eieren, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE). Anlegget var befengt med store tekniske problemer og kostnadene med anlegget ble etter hvert så store at det meste av vindparken, unntatt to turbiner, ble stoppet og demontert. Utbygger har imidlertid høstet viktige erfaringer ved prosjektet.

Nye Hundhammerfjellet vindpark

Det er i 2020 under bygging 12 nye vindturbiner med en samlet installert effekt på 55,5 MW og en forventet årlig produksjon er på 211 GWh. Denne skal etter planen settes i drift i oktober 2020.

Turbintypen er Vestas v136, med en rotordiameter på 136 meter og en tårnhøyde på 90 meter. To av turbinene fra den første utbyggingen er beholdt (Enercon).

Vindparken på Hundhammerfjellet eies nå av Hundhammerfjellet AS, datterselskap av Midgard Vind Holding AS, som er et norsk energiselskap, eid av Stadtwerke München og TrønderEnergi i fellesskap. Selskapet har kontoradresse Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg