Human Relations Area Files

Artikkelstart

HRAF, er en antropologisk og arkeologisk databank, særlig brukt til sammenlignende studier av kulturvariasjoner i global og kulturhistorisk målestokk.

Faktaboks

Uttale
hjˈu:mən rilˈeiʃənz ˈɛəriə failz

Initiativet til HRAF kom i 1937 fra en forskergruppe ved Yale University i USA, mens HRAF som sådan ble opprettet i 1949. Hovedmannen bak prosjektet var G. P. Murdock.

I databasen er flere hundre kulturer (vesentlig ikke-europeiske) beskrevet gjennom 79 tema-overskrifter og 712 kategorier. Databanken er organisert i separate kulturfiler som er indeksert i håndboken Outline of World Cultures (OWC). Informasjonen i hver kulturfil er ordnet etter emne, basert på et spesielt klassifikasjonssystem som finnes i håndboken Outline of Cultural Materials (OMC).

OWC- og OMC-bøkene brukes gjerne som standard, for eksempel i klassifisering av etnografiske samlinger. Selv om materialet er imponerende i sitt omfang, er HRAF blitt kritisert for varierende kvalitet i datagrunnlaget. Opprinnelig var HRAF tilgjengelig på microfiche, senere kom noe av materialet på CD-ROM. Materiale basert på nyere data er tilgjengelig gjennom en etnografisk og en arkeologisk database på internett.

Kun medlemsinstitusjoner har tilgang, som for eksempel Etnografisk Samlings bibliotek ved Universitetets Kulturhistoriske Museer i Oslo. HRAF står også bak produksjon av referanseverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg