Faktaboks

Human Relations Area Files
Uttale
hjˈu:mən rilˈeiʃənz ˈɛəriə failz

HRAF, er en antropologisk og arkeologisk databank, særlig brukt til sammenlignende studier av kulturvariasjoner i global og kulturhistorisk målestokk.

Initiativet til HRAF kom i 1937 fra en forskergruppe ved Yale University i USA, mens HRAF som sådan ble opprettet i 1949. Hovedmannen bak prosjektet var G. P. Murdock.

I databasen er flere hundre kulturer (vesentlig ikke-europeiske) beskrevet gjennom 79 tema-overskrifter og 712 kategorier. Databanken er organisert i separate kulturfiler som er indeksert i håndboken Outline of World Cultures (OWC). Informasjonen i hver kulturfil er ordnet etter emne, basert på et spesielt klassifikasjonssystem som finnes i håndboken Outline of Cultural Materials (OMC).

OWC- og OMC-bøkene brukes gjerne som standard, for eksempel i klassifisering av etnografiske samlinger. Selv om materialet er imponerende i sitt omfang, er HRAF blitt kritisert for varierende kvalitet i datagrunnlaget. Opprinnelig var HRAF tilgjengelig på microfiche, senere kom noe av materialet på CD-ROM. Materiale basert på nyere data er tilgjengelig gjennom en etnografisk og en arkeologisk database på internett.

Kun medlemsinstitusjoner har tilgang, som for eksempel Etnografisk Samlings bibliotek ved Universitetets Kulturhistoriske Museer i Oslo. HRAF står også bak produksjon av referanseverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg