FNs levekårsindeks (Human Development Index) 2018
FNs Human Development Index måler levekår i land i verden. Resultatene sammenfattes blant annet i en score på en skala fra 0 til 1:
  • blått = høyeste score (0,8–1)
  • grønt = mellomhøy score (0,7–0,79)
  • gult = mellomlav score (0,555–0,699)
  • rødt = lav score (0,35–0,554)

Human Development Index (HDI) eller Indeks for menneskelig utvikling, er en indeks som måler forventet levealder, skolegang og inntektsnivå i 189 land. Indikatorene brukes til å rangere landets levestandard og sosiale utvikling. Metoden ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (1934–1998) og den indiske økonomen Amartya Sen.

Faktaboks

Også kjent som
HDI, menneskelig utviklingsindeks, Inequality-adjusted Human Development Index, Planetary pressures-adjusted Human Development Index, Multidimensional Poverty Index

I 2020 var Norge rangert som nummer én, etterfulgt av Irland og Sveits. Tsjad, Den sentralafrikanske republikk og Niger hadde den laveste HDI-skåren. Norge har blitt rangert som nummer én 16 ganger, Canada åtte ganger, Japan og Island to ganger.

Siden 1990 har FN brukt Human Development Index som mål for fattigdom på landnivå: HDI er basert på indikatorer for menneskelig utvikling som skal fange opp flere av fattigdommens dimensjoner enn inntekt og økonomiske forhold.

Indeksen brukes for å rangere verdens land etter hvor langt de er kommet når det gjelder å sikre sine innbyggere følgende tre mål:

Hvert år gir FNs utviklingsprogram UNDP ut rapporten Human Development Report som gir en samlet oversikt over hvordan stater skårer på HDI.

Alternative versjoner av HDI

Siden 2010 har UNDP også publisert en ulikhetsjustert HDI (Inequality-adjusted HDI, IHDI) som i tillegg tar hensyn til intern ulikhet i et land. I 2020 ble det introdusert en Planetary pressures-adjusted HDI (PHDI) som også tar hensyn til et lands belastning på verdens naturressurser.

Norge ligger fortsatt på topp i den ulikhetsjusterte HDI, men faller til 15. plass når det blir tatt hensyn til belastningen på verdens naturressurser.

UNDP har også publisert en Multidimensional Poverty Index siden 2010. Denne regnes for å gi et bedre bilde av et lands fattigdomsutfordringer, men i motsetning til HDI dekker den bare utviklingsland.

Alle disse tilleggsindeksene publiseres som vedlegg til den årlige Human Development Report.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Odd Arve Manum

Her er det på sin plass å ajourføre med nyere HDI-opplysninger.

skrev Arild Een

Informasjonen eg la inn på HDI-artikkelen fant eg på SN sine heimesider. Sjå her: http://data.un.org/_Docs/FAQs_2011_HDI.pdf

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg