Hugo Lous Mohr

Frosset fjell, Volda

Hugo Lous Mohr/Nasjonalmuseet. Vernet verk

Hugo Lous Mohr, født i Mandal, norsk maler, bror av Bjarne Lous og Otto Lous Mohr.

Han ble 1916 elev av Henrik Sørensen og studerte i 1918–25 middelalder- og renessansekunst, særlig fresker, i Frankrike, Spania, Italia, Tyskland og Nederland. Særlig satte Matthias Grünewald og El Greco spor i hans ekspressive, sterkt følelsesbetonte kunst med dens spenningsfylte dramatikk og drag av religiøs mystikk, som fikk sitt første sterke uttrykk i freskoutsmykningen av Johanneskirkens menighetshus i Bergen (1924).

Fra 1925 bodde han flere år i Volda, og her ble bilder som Kornskurden, Slåttekaren og Høstarbeid til, likedan Nasjonalmuseets/Nasjonalgalleriets Frosset fjell (alle 1927). I 1932 dekorerte han korveggen i Volda kirke. Fra denne tid stammer uttrykksfulle arbeider som portrettet av sønnen Bjart (1930) og Skjærgård (1936), begge i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet, og Lomseggen (1934).

Årene 1935–49 arbeidet han med takdekorasjonene i Oslo domkirke (tempera), et arbeid som i sin idé bygger på de tre trosartikler og samtidig illustrerer de bibelske beretninger fra skapelse til oppstandelse og himmelfart. Han var i 1945–48 formann i Nasjonalgalleriets råd. Mohr mottok Statens kunstnerlønn fra 1952.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.