Hugo Lous Mohr

Frosset fjell, Volda

Hugo Lous Mohr/Nasjonalmuseet. Vernet verk

Hugo Lous Mohr, født i Mandal, norsk maler, bror av Bjarne Lous og Otto Lous Mohr.

Han ble 1916 elev av Henrik Sørensen og studerte i 1918–25 middelalder- og renessansekunst, særlig fresker, i Frankrike, Spania, Italia, Tyskland og Nederland. Særlig satte Matthias Grünewald og El Greco spor i hans ekspressive, sterkt følelsesbetonte kunst med dens spenningsfylte dramatikk og drag av religiøs mystikk, som fikk sitt første sterke uttrykk i freskoutsmykningen av Johanneskirkens menighetshus i Bergen (1924).

Fra 1925 bodde han flere år i Volda, og her ble bilder som Kornskurden, Slåttekaren og Høstarbeid til, likedan Nasjonalmuseets/Nasjonalgalleriets Frosset fjell (alle 1927). I 1932 dekorerte han korveggen i Volda kirke. Fra denne tid stammer uttrykksfulle arbeider som portrettet av sønnen Bjart (1930) og Skjærgård (1936), begge i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet, og Lomseggen (1934).

Årene 1935–49 arbeidet han med takdekorasjonene i Oslo domkirke (tempera), et arbeid som i sin idé bygger på de tre trosartikler og samtidig illustrerer de bibelske beretninger fra skapelse til oppstandelse og himmelfart. Han var i 1945–48 formann i Nasjonalgalleriets råd. Mohr mottok Statens kunstnerlønn fra 1952.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.