Hudson's Bay Company

Artikkelstart

Hudson's Bay Company, kanadisk handelsselskap grunnlagt i 1670. Selskapet driver nå varehandel gjennom flere butikkjeder (blant annet Zellers, The Bay og Home Outfitters), men er mest kjent for sin historie nært tilknyttet det britiske nærværet i Canadas villmarksområder, særlig pelshandel.

Faktaboks

Uttale
hˈʌdsnz bei kˈʌmpəni
Også kjent som
HBC

Historikk

Hudson's Bay Company ble stiftet 1670 som et britisk selskap med handelsmonopol i de områder av Nord-Amerika med elver som munner ut i Hudson Bay. Her fikk selskapet også en utstrakt styringsrett. Hensikten var først og fremst å drive pelshandel. Frem til 1760 måtte selskapet utkjempe harde strider med franskmennene.

I 1821 ble den store konkurrenten, North West Company, innlemmet, og i de nærmeste årtier inntok selskapet en dominerende stilling i størstedelen av Canada. Det spilte en stor rolle i tvistene mellom USA og Storbritannia om den amerikansk-kanadiske grensen. I 1869 måtte selskapet imidlertid avstå sine gjenværende territoriale rettigheter til det nyopprettede Dominion of Canada, og det fortsatte som vanlig handelsselskap.

Selskapet var i lang tid dominerende innen verdens pelshandel. Fra 1970-årene startet/overtok selskapet flere varehuskjeder, og i 1980-årene avsluttet det sin pelshandel, samt sin olje- og gassvirksomhet som startet i 1920-årene.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg