Huancavelica

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Huancavelica er en by i sentrale Peru, 230 kilometer sørøst for Lima. Byen ligger i en dal i Andesfjellene 3676 meter over havet, og har 49 570 innbyggere (INEI, 2017). De fleste er quechuatalende urfolk.

Faktaboks

Uttale
waŋkaβelˈika

Historie

Etter oppdagelsen av kvikksølv i området ble Huancavelica etablert som et gruvesenter i 1563. Visekongen i Peru, Francisco de Toledo, ga bosettingen navnet Villa Rica de Oropesa i 1572, etter hans hjemby i Spania. Bystatus og sitt nåværende navn fikk Huancavelica i 1581.

Selv om urbefolkningen hadde arbeidet med kvikksølvforekomstene i prekolumbisk tid, var det først i kolonitiden at gruvene fikk økonomisk betydning. Spanierne brukte nye metoder for å ekstrahere sølv fra malm ved hjelp av kvikksølv, og kvikksølvet som ble produsert her ble brukt til å raffinere sølv fra gruvene i Potosí, Oruro, Cerro de Pasco og San Luis de Potosí. Dødeligheten blant urfolkene som jobbet i gruvene, var høy.

I kolonitiden var Huancavelica verdens fjerde største produsent av kvikksølv, og den største produsenten i Amerika. Mesteparten kom fra den berømte Santa Bárbara-gruven, på toppen av klippen sør for byen. I 2017 ble gruvekomplekset oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Huancavelica var et viktig senter for bryting av kvikksølv fra 1571 og fram til slutten av 1700-tallet. I dag er byen en av de fattigste i Peru. I 2007 levde 75 prosent av befolkningen under den nasjonale fattigdomsgrensen (INEI, 2012).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg