Hualong 1

Hualong 1 med passiv kjernekraftsikkerhet
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Hualong 1 er en type trykkvannsreaktor med ytelse på rundt 1 150 MWe. Reaktoren er utviklet i Kina, og tilbyr en kombinasjon av passiv og aktiv sikkerhet, med dobbel reaktorinneslutning, og er klassifisert som en tredjegenerasjonsreaktor. Forventet levetid for en slik reaktor er 60 år.

Reaktoren er utviklet av det kinesiske selskapet China National Nuclear Corporation (CNNC) i samarbeid med China General Nuclear Power Group (CGN), og skal tilfredsstille alle sikkerhetskrav som er satt av IAEA. Konstruksjonen var opprinnelig fransk, men siden reaktoren har fått et høyt innslag av kinesisk utviklet teknologi, har Kina full immaterialrett til denne modellen. Reaktoren kan derfor selges på det internasjonale markedet, uten de restriksjoner som den kinesiske CPR-1000-reaktoren er underlagt. Det regnes med at 85 prosent av reaktorens utrustning kan produseres i Kina.

Reaktoren ble lansert i 2014, og allerede i 2015 ble arbeidet med å bygge de første reaktorene av denne typen igangsatt ved flere kinesiske kjernekraftverk, blant annet ved Fuqing og Fangchenggang. I januar 2021 kom den første Hualong-reaktoren i kommersiell drift ved Fuqing kjernekraftverk. To Hualong-reaktorer er også solgt til Pakistan. Arbeidet med å bygge disse reaktorene startet i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg