Htin Kyaw

Faktaboks

Htin Kyaw
Uttale

tin tsjå

Født
20. juli 1946, Rangoon, Burma (nå Yangon, Myanmar)

Artikkelstart

Htin Kyaw er en politiker fra Myanmar som var president fra 2016 til 2018. Han er en nær alliert av partileder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

President

10. mars 2016 ble Htin Kyaw utnevnt som presidentkandidat i Myanmar for Nasjonalligaen for demokrati (NLD) etter valgseieren i 2015. Aung San Suu Kyi lyktes ikke å endre grunnlovsparagraf 59(f) som hindrer henne i selv å bli president, ettersom hennes to sønner holder britiske statsborgerskap. Hun ga derfor posisjonen som president til Htin Kyaw og fikk opprettet en ny stilling som regjeringssjef til seg selv.

Av helsemessige årsaker fratrådte Htin Kyaw som president i mars 2018 og ble erstattet av Win Myint.

Biografi

Htin Kyaw er utdannet økonom fra Yangons universitet (1968) og tok videre utdannelse i Storbritannia. Han har etnisk bakgrunn både som mon og burmeser. Hans far, poeten Min Thu Wun, vant en plass i parlamentet for NLD ved valget i 1990, men fikk aldri møte ettersom valget ble annullert av militærjuntaen.

Htin Kyaws kone, Su Su Lwin, ble valgt inn i parlamentet for NLD i Yangons Thonwa valgkrets ved suppleringsvalget i 2012 og ble gjenvalgt i 2015. Su Su Lwin er datter av U Lwin, en av grunnleggerne av NLD.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg