Faktaboks

Howard Carter
Født
9. mai 1874
Død
2. mars 1939
Howard Carter
Howard Carter var en britisk egyptolog og arkeolog, mest kjent for oppdagelsen av Tutankhamons grav i 1922. Foto fra 1924.
Av .

Howard Carter var en britisk egyptolog, arkeolog og kunstner. Carter er mest kjent for sin oppdagelse av Tutankhamons grav i 1922 og sitt mangeårige samarbeid med Lord Carnarvon.

Tidlig karriere

Carter var sønn av illustratøren Samuel J. Carter og ser ut til å ha arvet flere av farens ferdigheter. Gjennom bekjentskaper ble Carter sent til Egypt i 1891 for å jobbe som kunstner for Egypt Exploration Fund. I denne tidlige perioden kopierte Carter inskripsjoner og billedscener fra templet til dronning Hatshepsut i Deir el-Bahri over en periode på seks år. Han jobbet også for egyptologen William Flinders Petrie i Amarna.

I 1899 ble Carter utpekt av egyptologen Gaston Maspero til hovedinspektør over kulturminnene i Øvre Egypt. Det var i denne rollen Carter for første gang foretok utgravninger i Kongenes dal, blant annet graven til Thutmosis 4.

I 1904 ble Carter utnevnt til hovedinspektør over kulturminnene i Nedre Egypt, men ble ikke lenge i denne jobben. Allerede i 1905 måtte han slutte etter en krangel med en gruppe turister. Etter dette livnærte Carter seg som kunstner og antikvitetshandler i noen år.

Samarbeid med Lord Carnarvon

I 1907 ble Carter introdusert til amatørarkeologen George Edward Stanhope Carnarvon og de to innledet et samarbeid. Carnarvon finansierte utgravningene og Carter ledet arbeidet. De gjennomførte flere utgravninger i Teben, blant annet av flere private graver, en del av tempelkomplekset til Hatshepsut i Deir el Bahri og restene av et kulttempel til Ramses 4.

I 1915 fikk de tillatelse til å arbeide i Kongenes dal hvor de gravde ut graven til Amonhotep 3.

Oppdagelsen av Tutankhamons grav

I 1917 startet Carter en systematisk gjennomgang av Kongenes dal på jakt etter graven til Tutankhamon. Etter flere sesonger uten resultat gikk Carnarvon med på en siste sesong i 1922, men på Carters regning.

4. november 1922, kort tid etter at sesongen hadde startet, ble de første trinnene som ledet ned til graven avdekket. Den 26. november var korridoren tømt, og ved å lage et hull i døren i enden av korridoren kunne Carter for første gang kikke inn i graven. Funnet viste seg å være spektakulært og gravutstyret var så godt som komplett bevart.

Arbeidet med å tømme graven tok over et tiår, og Carter la vekt på å dokumentere alle gjenstandene nøye. Carter publiserte en foreløpig rapport i tre bind om funnet av graven, men rakk aldri å fullføre den endelige rapporten, som var tenkt å være i seks bind. Carter døde 2. mars 1939.

Hovedarbeider

  • The Tomb of Thoutmosis (1904, sammen med P. E. Newberry)
  • Five Years' Explorations at Thebes (1912)
  • The Tomb of Tut-Ankh-Amen (tre bind, 1923–1933).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Reeves, Nicholas (2007). The Complete Tutankhamun. The King. The Tomb. The Royal Treasure. London: Thames & Hudson.

Reeves, Nicholas og Wilkinson, Richard H. (2008). The Complete Valley of the Kings. Tombs and Treasures of Egypt's Greatest Pharaohs. London: Thames & Hudson.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg