Houtis, jemenittisk religiøs og militær gruppe som har utfordret de sentrale myndighetene i Jemen og tatt kontrollen over store deler av landet; etablert i 1992. Houtis har utspring blant zaidiene, sjiaer i det nordlige Jemen. Gruppen har fått sitt navn etter sin grunnlegger, Hussein Badreddin al-Houti, som ble drept i sammenstøt med regjeringsstyrker i 2004. Den kaller seg offisielt for Ansar Allah ('Guds tilhengere').

Den ble opprinnelig opprettet som en teologisk gruppe under navnet ash-Shabab al-Mumin (Troende ungdom), i Saada-fylket nord i Jemen. Dette er et område hvor den religiøse retningen zaidi innen sjiittisk islam står sterkt; en sekt som er hjemmehørende i Jemen. Gruppen drev bevisstgjøring blant ungdom for å styrke kunnskapen og oppslutningen om zaidi-troen, og forfektet først toleranse tuftet på en kulturell visjon.

Etter USAs invasjon av Irak under den tredje Golf-krigen i 2003, sto Houtis bak anti-vestlige demonstrasjoner også i hovedstaden Sana'a, og provoserte en konfrontasjon med myndighetene. Høsten 2004 kom det til militære sammenstøt mellom Houtis og regjeringsstyrker, og opprørsgruppen startet en militær kampanje – etter eget sigende i selvforsvar – som varte til en våpenhvile ble inngått i 2010. Deretter deltok Houtis i opprøret i Jemen, som del av Den arabiske våren i 2011 – og den påfølgende nasjonale dialogen initiert av Golfrådet.

Fra 2011 har Houtis styrket sin militære evne, og har gradvis tatt kontroll over stadig større deler av Jemen, fra sitt feste i Saada-fylket nord i landet. I september 2014 inntok Houtis hovedstaden Sana'a, og kontrollerte ved årsskiftet 2014/15 over halvparten av landet. I januar 2015 inntok Houtis-soldater presidentpalasset i Sana'a, og i februar tok gruppen makten i landet i hva som er betegnet som et kupp – etter å ha oppløst Jemens nasjonalforsamling. I desember etablerte Houtis, sammen med allierte, en regjering.

Houtis framholder at den kjemper mot korrupsjon og diskriminering, et mer representativt styresett, og støtter folkelige krav om bedre økonomiske kår. Den bekjemper også sunni-gruppen al-Qaida, som gjennom al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) har et fotfeste i Jemen. Myndighetene hevder at gruppen forsøker å overta makten i landet, og innføre religiøs lovgivning basert på zaidi-læren. Gruppen er også mistenkt for å ville gjeninnføre det gamle zaidi-styret fra før den jemenittiske revolusjonen. Den er beskyldt for å motta utenlandsk støtte, spesielt fra Iran og fra den libanesiske gruppen Hizbollah, mens Jemens naboland Saudi-Arabia, og flere andre stater i regionen, støtter den avsatte jemenittiske regjeringen. Saudi-Arabia har satt Houtis på sin liste over terrororganisasjoner. I 2015 iverksatte en saudi-ledet koalisjon et militært angrep mot Houtis i Jemen, med angrep fra luft og sjø, og innsetting av bakkestyrker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.