House of Lords er overhuset eller andrekammeret i det britiske parlamentet. Det har en selvstendig og uavhengig status i forhold til det folkevalgte House of Commons – eller underhuset. Medlemmene av House of Lords blir oppnevnt, først og fremst gjennom dronningens årlige utnevning av såkalte «life peers» – en baronstatus som ikke kan gå i arv. I tillegg til disse «life peers» består House of Lords av landets biskoper (i alt 26) og 92 arvelorder som er valgt blant alle lorder som inngår i den britiske adelskalender.

Fram til innføringen av House of Lords Act i 1999 var alle britiske arvelorder medlemmer av overhuset. Gjennom reformen i 1999 ble denne ordningen avskaffet, men man åpnet for et visst innslag fra denne kategorien gjennom arvelordenes valg av 92 representanter. Det samlede antall representanter i House of Lords varierer noe, men ligger på rundt 800 personer. Det vil si at «life peers» – som er rekruttert fra ulike deler av britisk samfunnsliv – i dag er den dominerende gruppen i overhuset.

Oppgavene til House of Lords er delvis knyttet til behandlingen av lovforslag og til utøvelse av kontroll med regjeringen. I begge tilfellene representerer det et supplement til underhuset.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.