House of Lords

House of Lords møtes i House of Lords Chamber i Westminister Palace i London. Bildet er fra 2011.

House of Lords av . Open Government Licence

House of Lords er overhuset eller andrekammeret i det britiske parlamentet. Det har en selvstendig og uavhengig status i forhold til det folkevalgte House of Commons – eller underhuset. Medlemmene av House of Lords blir oppnevnt, først og fremst gjennom dronningens årlige utnevning av såkalte «life peers» – en baronstatus som ikke kan gå i arv. I tillegg til disse «life peers» består House of Lords av landets biskoper (i alt 26) og 92 arvelorder som er valgt blant alle lorder som inngår i den britiske adelskalender.

Faktaboks

Uttale
haus əv lå:dz

Fram til innføringen av House of Lords Act i 1999 var alle britiske arvelorder medlemmer av overhuset. Gjennom reformen i 1999 ble denne ordningen avskaffet, men man åpnet for et visst innslag fra denne kategorien gjennom arvelordenes valg av 92 representanter. Det samlede antall representanter i House of Lords varierer noe, men ligger på rundt 800 personer. Det vil si at «life peers» – som er rekruttert fra ulike deler av britisk samfunnsliv – i dag er den dominerende gruppen i overhuset.

Oppgavene til House of Lords er delvis knyttet til behandlingen av lovforslag og til utøvelse av kontroll med regjeringen. I begge tilfellene representerer det et supplement til underhuset.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg