Faktaboks

Hosea Kutako
Født
1870, Hereroland, Sørvest-Afrika (dagens Namibia)
Død
17. juli 1970, Hereroland, Sørvest-Afrika (dagens Namibia)
Hosea Kutako
Hosea Kutako er Namibias fremste nasjonalhelt, og ledet kampen mot innføring av apartheid-lover i landet.
Hosea Kutako
Av .

Hosea Kutako var en namibisk nasjonalist og frihetsleder. Han var leder for herero-folket i Namibia (datitens Sørvest-Afrika) under folkemordet i Namibia. I dag er Kutako Namibias fremste nasjonalhelt.

Tidlige år

Kutako sluttet seg i 1904 til det store herero-opprøret mot den tyske okkupasjonen, som endte med at nesten tre av fire herero ble drept. Krigen mot hererofolket anses i dag som 1900-tallets første folkemord. Den overlevende Kutako ble kastet i fangenskap, men rømte ved krigens slutt i 1907. Deretter jobbet han som lærer før han, som mange av sine samtidige, endte som gruvearbeider i Tsumeb nord i territoriet.

Etter første verdenskrig ble tysk Sørvest-Afrika overdratt til Unionen Sør-Afrika av Folkeforbundet. Sør-Afrika utnevnte Kutako til høvding for de gjenlevende hereroene. Kutako var av lavere kongelig slekt, men den virkelige lederen, Samuel Maharero var tvunget i eksil. I 1920 ble Kutako oppsøkt av Mahareros sønn Frederick, som godkjente Kutako som leder for hereroene.

Politisk virke

Som en del av Sørvest-Afrikas råd av tradisjonelle ledere appellerte Kutako til myndighetene i Sør-Afrika om større selvstendighet og flere rettigheter for befolkningen i Sørvest-Afrika, uten å bli hørt. Etter andre verdenskrig krevde derfor Kutako at FN måtte frata Sør-Afrika mandatretten, og at FN selv skulle overta Namibia og gi landet selvstendighet.

I 1959 var Kutako med på å stifte South West African National Union (SWANU), en søsterbevegelse til det etter hvert dominerende South West African Peoples Organisation (SWAPO). Kutako fortsatte til sin død å jobbe for en diplomatisk løsning for hjemlandet og mot innføringen av sørafrikanske apartheidlover.

Ettermæle

Kutako regnes i dag som den namibiske nasjonalismens far og dødsdagen hans 18. juli, markeres hvert år av hererofolket. Det er også oppført en statue av Kutako i hovedstaden Windhoek. Byens internasjonale flyplass har fått navnet Hosea Kutako International Airport.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg