Hornindal (tidligere kommune)

Faktaboks

Etymologi

gårdsnavnet Horne, norrønt Hornyn, av horn, ‘fjelltopp’, og vin, ‘naturlig eng’.

Landareal
174 km²
Innbyggertall
1 152 (2019)
Administrasjonssenter
Grodås
Fylke
Sogn og Fjordane
Innbyggernavn
horndøl
Målform
nynorsk
Kommunenummer
1444
Høyeste fjell
Hornindalsrokken (1527 moh.)

Kommunevåpen

Gamle Honndøla bru over elven Honndøla i indre Hornindal. Hornindalsrokken i bakgrunnen, 1529 m o.h.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Av /Store norske leksikon ※.

Hornindal var en kommune i daværende Sogn og Fjordane fylke. Den ble i 2020 en del av Volda kommune og ble samtidig en del av Møre og Romsdal fylke. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform.

Hornindal ligger i Nordfjord. Den tidligere kommunen omfattet områdene omkring østre del av Hornindalsvatnet og selve Hornindalen. Dalføret går nordøstover til grensen mot Stranda kommune og Hellesylt.

Hornindal var egen kommune i 1867–1964 og i 1977–2019.

Natur

Hornindalen er bred, åpen og frodig og med bratte, ofte blankskurte sider. Fjellene er høyest i nord med Hornindalsrokken på 1529 meter over havet. Dette var kommunens nordligste punkt på grensen til kommunene Ørsta og Stranda i Møre og Romsdal.

Berggrunnen i Hornindal består av gneis og granitt som tilhører Gneisregionen. Stedvis finnes basiske dypbergarter fra kaledonsk tid, blant annet olivinstein, særlig sør for Hornindalsvatnet.

Bosetning

Vel halvdelen av innbyggerne bor i og omkring tettstedet Grodås ved østenden av Hornindalsvatnet. Resten av bebyggelsen ligger særlig på terrasser langs nordsiden av hoveddalføret østover fra Grodås.

Næringsliv

Det meste av industrien er trevare- og møbelindustri som ligger ved det tidligere administrasjonssenteret Grodås. Jordbruket er et nesten rent husdyrhold, hele 99 prosent av jordbruksarealet brukes til eng og beite. Skogen gir råstoff til lokal trevareindustri, blant annet produksjon av ferdighytter.

Samferdsel

E39 (Kristiansand–Trondheim) kommer sørvest fra Nordfjordeid, går på sørsida av Horninsdalsvatnet, gjennom Grodås, og videre Kvivsvegen til tettstedet Volda og videre nordover.

Fra Kjøs går riksveg 15 østover fra E39 til Stryn, over Strynefjellet til Otta i Gudbrandsdalen og vestover til Måløy. Fra Grodås går fylkesveg 60 nordover til Hellesylt og Stranda og sørover over Utvikfjellet til Byrkjelo.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Hornindal kommune før kommunen ble delt mellom Eid og Stryn i 1965.
Hornindal ved folketellinga i 1960
SSB.

Hornindal kommune tilhørte Vest politidistrikt, Fjordane tingrett og Gulating lagmannsrett. Kommunen var med i regionrådet Nordfjordrådet sammen med Bremanger, Eid, Gloppen, Selje, Stryn og Vågsøy.

Hornindal kommune tilsvarer soknet Hornindal i Sør Sunnmøre prosti.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Hornindal til Sønd- og Nordfjord fogderi i Nordre Bergenhus amt.

For statistiske formål var Hornindal kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen syv grunnkretser: Haugen, Kirkhorn, Grodås, Kjøs, Otterdal, Lødemel og Rygg.

Historikk og kultur

Hornindal kommune ble opprettet i 1867 ved deling av daværende Eid kommune i to. I 1965 ble Hornindal delt mellom Eid og Stryn med 310 innbyggere til Eid og 1184 innbyggere til Stryn. Delingen var del av en større kommunesammenslåing både i Eid og Stryn.

I 1977 ble Hornindal kommune gjenopprettet ved at den østre delen som hadde vært tillagt Stryn, ble egen kommune. I 2019 ble grenda Maurset overført fra Hornindal til Stryn. I 2020 ble Hornindal og Volda slått sammen i forbindelse med kommunereformen.

Den Trondhjemske postvei gikk gjennom Hornindal, og i dag finnes kvelvingsbruer i stein. Hornindal kyrkje er ei langkirke i tre bygd 1856, tegnet av arkitekt Hans Ditlev Linstow. Altertavlen fra 1932 er laget av Dagfin Werenskiold.

Billedhuggeren Anders Svor er født i Hornindal, og på Grodås ligger Anders Svor Museum med en rekke skulpturer. Hornindal har en rik folkemusikktradisjon. Brita Lund var en kjent billedveverske.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet var godkjent i 1987 og hadde tre sølv ljåblader, liggende ett over ett, mot en blå bakgrunn. Motivet symboliserte jordbruk og smedhåndverk.

Navn

Første ledd er gårdsnavnet Horne, norrønt Hornyn, av horn, ‘fjelltopp’, og vin, ‘naturlig eng’.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lillestøl, Karl: Hornindal herad gjenom hundrad år, 1837-1937, 1937.
  • Lødemel, Halfdan: Hornindal kommune 1937-1987, 1987.
  • Os, Edvard: Eid og Hornindal: etter Jacob Aaland: Nordfjord frå gamle dagar til no. B.II/1 Eid – Hornindalen, 1953.
  • Svaar-Seljesæter, Knut: Hornindal, Nordfjord : ættelister for kvar gard i bygda, ny utgave, 1989.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg