Hordaland er et betydelig turistfylke med svært varierte turistmål, storby, skjærgård, fjordlandskap, høyfjell og breer. Fylket har i alt 8,6 prosent av sengene i landets hoteller og pensjonater og 9,5 prosent av gjestedøgnene (2013); særlig merkes det store innslaget av utlendinger blant gjestene. Således hadde Hordaland samme år 12,9 prosent av de utenlandske gjestene ved landets overnattingssteder og 9,4 prosent av de norske.

Voss er det viktigste turistsenteret etter Bergen, særlig er vinterturismen her av betydning. For øvrig er det svært stor turisttrafikk i Hardanger. Tett fotrutenett på Hardangervidda.

Av kulturhistoriske severdigheter må nevnes de mange middelalderkirkene i fylket, bl.a. Mariakirken, Korskirken og Domkirken (Olavskirken) i Bergen og steinkirkene i Voss, Kinsarvik, Ullensvang, Kvinnherad og Ænes i Kvinnherad, Moster i Bømlo og Støle i Etne. Det er svært få bevarte stavkirker i fylket; den mest kjente er den gamle valfartskirken i Røldal i Odda. Av profane byggverk fra middelalderen merkes særlig Håkonshallen, kongsgården og deler av Rosenkrantztårnet på Holmen i Bergen, samt Finnesloftet i Voss; sistnevnte er et av landets aller eldste profane byggverk i tre. I Hordaland finnes relativt omfattende ruiner av to større klostre, Lyse kloster i Os og Halsnøy kloster i Kvinnherad.

I Rosendal i Kvinnherad ligger Norges eneste baroni med det fullt bevarte gårdsanlegget fra 1600-tallet. Det er kulturhistoriske regionmuseer i Utne (Hardanger), Stord (Sunnhordland) og Voss, samt en rekke kunst-, kultur- og naturhistoriske museer i Bergen, dels av landsdekkende betydning. Mye besøkte turistattraksjoner i Bergen er Fløybanen,  Ulriksbanen, Akvariet, Fisketorget og Bryggen.

På Aga i Ullensvang og Havrå i Osterøy er bevart større, intakte klyngetun som illustrerer den gamle vestlandske jordbruket og gårdsbebyggelsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.