Hordaland - turisme

Hordaland er et betydelig turistfylke med svært varierte turistmål, storby, skjærgård, fjordlandskap, høyfjell og breer.

Fylket har i alt 8,6 prosent av sengene i landets hoteller og pensjonater og 9,5 prosent av gjestedøgnene (2013); særlig merkes det store innslaget av utlendinger blant gjestene. I 2013 hadde Hordaland 12,9 prosent av de utenlandske gjestene ved landets overnattingssteder og 9,4 prosent av de norske.

Voss er det viktigste turistsenteret etter Bergen, særlig er vinterturismen her av betydning. For øvrig er det svært stor turisttrafikk i Hardanger. Det er et tett fotrutenett på Hardangervidda. Fjellutspringet Trolltunga i Skjeggedal i Odda ble besøkt av 80 000 turister i 2016.

Kulturhistoriske severdigheter

Av kulturhistoriske severdigheter må nevnes de mange middelalderkirkene i fylket, blant annet Mariakirken, Korskirken og Domkirken (Olavskirken) i Bergen og steinkirkene i Voss, Kinsarvik, Ullensvang, Kvinnherad og Ænes i Kvinnherad, Moster i Bømlo og Støle i Etne. Det er svært få bevarte stavkirker i fylket; den mest kjente er den gamle valfartskirken i Røldal i Odda.

Av verdslige byggverk fra middelalderen merkes særlig Håkonshallen, kongsgården og deler av Rosenkrantztårnet på Holmen i Bergen, samt Finnesloftet i Voss; sistnevnte er et av landets aller eldste profane byggverk i tre. I Hordaland finnes relativt omfattende ruiner av to større klostre, Lysekloster i Os og Halsnøy kloster i Kvinnherad.

I Rosendal i Kvinnherad ligger Norges eneste baroni med det fullt ut bevarte gårdsanlegget fra 1600-tallet. Det er kulturhistoriske regionmuseer i Utne (Hardanger), Stord (Sunnhordland) og Voss, samt en rekke kunst-, kultur- og naturhistoriske museer i Bergen, dels av landsdekkende betydning. Mye besøkte turistattraksjoner i Bergen er Troldhaugen, Fløybanen, Ulriksbanen, Akvariet, Fisketorget og Bryggen.

Aga i Ullensvang og Havrå i Osterøy er bevart større, intakte klyngetun som illustrerer den gamle vestlandske jordbruket og gårdsbebyggelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg