Hordaland - samferdsel

Hordaland fylke. Broen over Fonnesstraumen binder Bakkøy til fastlandet (Lindåshalvøya). Hurtigbåtleia mellom Bergen og Sogn og Fjordane går gjennom her. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Hordaland fylke av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Jernbanen Voss–Bergen ble åpnet 1883, Bergensbanen over fjellet til Oslo 1909. Sidelinjen Voss–Granvin (Hardangerbanen) ble åpnet 1935; fra 1985 har den bare godstrafikk på strekningen Palmafoss–Voss.

Fire hovedveier fører over fjellet til Østlandet: stamveien E 16 fra Bergen over Voss, Gudvangen, Aurland, Lærdal og Filefjell, Fv. 50 Aurland–Hol, E 134 (Haugesund–Drammen) fra de søndre deler av Sunnhordland over Røldal og Haukelifjell og Fv. 7/Rv. 7 fra Granvin over Eidfjord og Hardangervidda, fra 2013 over Hardangerbrua.

De store fjordene skaper kommunikasjonsproblemer for nord–sør-forbindelsene i fylket. Rv. 13 og E 39 (henholdsvis indre og ytre stamvei på Vestlandet) utgjør hovedforbindelsene nord–sør. Rv. 13 går fra Sandnes i Rogaland gjennom Ryfylke til Røldal, videre dels parallelt med E 134, over Odda og langs østsiden av Sørfjorden til Bu og Hardangerbrua, derfra parallelt med Rv. 7 til Granvin, og videre over Voss til Vik i Sogn. Rv. 13 har i alt to ferger på strekningen Sandnes–Voss. E 39 går, med 2 fergestrekninger, fra Stavanger over Sveio og Stord (jf. Trekantsambandet) og videre til Osøyro og Bergen. Herfra fører den over den søndre del av Lindåshalvøya, Romarheim og Masfjorden til Oppedal i Sogn. Verken E 39 eller Rv. 13 har fergestrekninger i Hordaland nord for henholdsvis Bergen og Voss.

De siste tiårene er det blitt bygd en rekke broer og tunneler som har knyttet fylket sammen, særlig vest for Bergen der alle de store, bebygde øyene i Sund, Askøy, Fjell og Øygarden kommuner har fått fergefri forbindelse med byen. Også nordhordlandskommunene har fergefri veiforbindelse med Bergen. Det samme gjelder Tysnesøy sør for Bergenshalvøya. Trekantsambandet Sveio–Stord–Bømlo gir øykommunene Bømlo og Stord/Fitjar fergefri forbindelse til fastlandet (Haugesundshalvøya). Forbindelse Kvinnherad–Odda ved tunnel under Folgefonna stod ferdig 2001 (Folgefonntunnelen), og i 2010 ble den videreført til Jondal (Jondalstunnelen). Disse forbindelsene har gitt Kvinnherad fergefri forbindelse til Hardanger/Ryfylke og Østlandet, og Jondal fergefri direkteforbindelse med Indre Hardanger og Sunnhordland, og dette området på sin side en mer direkte forbindelse til Bergen.

Fylket har én stamflyplass, Flesland sør for Bergen, som også har internasjonal trafikk og er landets nest største flyplass etter passasjertall. Også Stord har flyplass med fast rutetrafikk. Ellers er kommunikasjonene preget av et tett nett av busslinjer, særlig i Bergensområdet, bilfergetrafikk og et omfattende nett med lokalbåter og hurtigbåter. Bergen er utgangspunkt for Hurtigruten og en rekke kystruter. Fra Bergen går også en rekke hurtigbåtforbindelser til ytre Sunnhordland i sør og Sogn og kysten av Sunnfjord og Nordfjord i nord.

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Vegen over Hardangervidda er vel også heilårsveg, sjølv om han er meir stengd om vinteren enn dei andre aust-vest-vegane?

svarte Mari Paus

Det har du rett i - og artikkelteksten er endret nå. Takk for innspillet! Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg