Hordaland - industri

Hordaland er etter Rogaland landets viktigste industrifylke målt etter sysselsetting. I 2012 hadde fylket 25 600 sysselsatte i industri og bergverk eller 10,9 prosent av landets sysselsetting i denne næringen. Tradisjonelt har verkstedindustrien og tekstilindustrien vært viktigste bransjer målt etter sysselsetting i Hordaland. I dag dominerer verkstedindustrien alene med hele 59 prosent av de sysselsatte i industrien i fylket (2012). Av enkeltbransjene innen verkstedindustrien har maskinindustrien 28 prosent, bygging av skip og boreplattformer 16 prosent og jern- og metallvareindustrien 10 prosent av industriens sysselsatte.

Av de andre industribransjene er næringsmiddelindustrien viktigst med 17 prosent av industriens sysselsetting i 2012. Den tradisjonsrike primære jern- og metallindustrien med hjørnesteinsbedrifter i Odda, Tyssedal, Husnes og Ålvik hadde dette året noe over 5 prosent av Hordalands industrisysselsetting. De andre industribransjene hadde alle 4 prosent eller mindre av den samlede sysselsettingen i industri, tekstilindistrien (inkl. beklednings-, sko- og lærvareproduksjon) hadde for eksempel 2,6 prosent.

Bergen hadde 2012 40 prosent av fylkets industri etter sysselsettingen. Denne andelen er på retur; i 2012 hadde kommunen for eksempel 46 prosent av fylkets industrisysselsetting, 54 prosent medregnet nabokommunene Os, Fjell og Askøy.

Sunnhordland hadde i 2012 20 prosent av industrisysselsettingen i Hordaland, Hardanger med Voss 8 prosent, Midhordland 7 prosent og Nordhordland 11 prosent. Av enkeltkommuner med mer enn 3 prosent av fylkets industri etter sysselsetting dette året merkes i tillegg til Bergen: Fjell, Stord, Lindås, Kvinnherad, Bømlo og Odda.

Hordaland har etter Rogaland størst sysselsetting i petroleumsnæringen og petroleumsrelaterte næringer blant landets fylker. I disse næringene hadde i 2011 14 100 ansatte bosted i Hordaland, 10 600 i petroleumsnæringen og 3 500 i petroleumsrelaterte næringer, noe som gir Hordaland 22 prosent av hele landets sysselsatte i disse næringene.

Det er grunn til å merke seg de geografiske forskjellene mellom områder med mange sysselsatt i petroleumsvirksomhet og områder med mange i petroleumsrelatert virksomhet. I enkelte nordhordlandskommuner har mange bosatte arbeid i førstnevnte virksomhetstype (særlig i Lindås, Øygarden og Austrheim), mens sunnhordlandskommunene har mange i sistnevnte (særlig Stord, Fitjar, Sveio og Bømlo). Av landets kommuner hadde Stord i 2011 den største andelen bosatte med arbeid i petroleumsrelatert virksomhet .

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg