Hordaland er etter Rogaland landets viktigste industrifylke målt etter sysselsetting. I 2012 hadde fylket 25 600 sysselsatte i industri og bergverk eller 10,9 prosent av landets sysselsetting i denne næringen. Tradisjonelt har verkstedindustrien og tekstilindustrien vært viktigste bransjer målt etter sysselsetting i Hordaland. I dag dominerer verkstedindustrien alene med hele 59 prosent av de sysselsatte i industrien i fylket (2012). Av enkeltbransjene innen verkstedindustrien har maskinindustrien 28 prosent, bygging av skip og boreplattformer 16 prosent og jern- og metallvareindustrien 10 prosent av industriens sysselsatte.

Av de andre industribransjene er næringsmiddelindustrien viktigst med 17 prosent av industriens sysselsetting i 2012. Den tradisjonsrike primære jern- og metallindustrien med hjørnesteinsbedrifter i Odda, Tyssedal, Husnes og Ålvik hadde dette året noe over 5 prosent av Hordalands industrisysselsetting. De andre industribransjene hadde alle 4 prosent eller mindre av den samlede sysselsettingen i industri, tekstilindistrien (inkl. beklednings-, sko- og lærvareproduksjon) hadde for eksempel 2,6 prosent.

Bergen hadde 2012 40 prosent av fylkets industri etter sysselsettingen. Denne andelen er på retur; i 2012 hadde kommunen for eksempel 46 prosent av fylkets industrisysselsetting, 54 prosent medregnet nabokommunene Os, Fjell og Askøy.

Sunnhordland hadde i 2012 20 prosent av industrisysselsettingen i Hordaland, Hardanger med Voss 8 prosent, Midhordland 7 prosent og Nordhordland 11 prosent. Av enkeltkommuner med mer enn 3 prosent av fylkets industri etter sysselsetting dette året merkes i tillegg til Bergen: Fjell, Stord, Lindås, Kvinnherad, Bømlo og Odda. 

Hordaland har etter Rogaland størst sysselsetting i petroleumsnæringen og petroleumsrelaterte næringer blant landets fylker. I disse næringene hadde i 2011 14 100 ansatte bosted i Hordaland, 10 600 i petroleumsnæringen og 3 500 i petroleumsrelaterte næringer, noe som gir Hordaland 22 prosent av hele landets sysselsatte i disse næringene.

Det er grunn til å merke seg de geografiske forskjellene mellom områder med mange sysselsatt i petroleumsvirksomhet og områder med mange i petroleumsrelatert virksomhet. I enkelte nordhordlandskommuner har mange bosatte arbeid i førstnevnte virksomhetstype (særlig i Lindås, Øygarden og Austrheim), mens sunnhordlandskommunene har mange i sistnevnte (særlig Stord, Fitjar, Sveio og Bømlo). Av landets kommuner hadde Stord i 2011 den største andelen bosatte med arbeid i petroleumsrelatert virksomhet .

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.