Horace Silver

Faktaboks

Horace Silver
Uttale
silvə
Født
2. september 1928, Norwalk, Connecticut, USA
Død
18. juni 2014, New Rochelle, New York, USA
Horace Silver var en av de sentrale skikkelsene i den hardtswingende, sterkt bluesinspirert musikken som ble kalt hard-bop, funk eller soul-jazz.
Horace Silver av . CC BY SA 3.0

Horace Ward Martin Tavares Silva, jazzmusiker fra USA, pianist, komponist og orkesterleder. Horace Silver ble kjent omkring 1950, blant annet som medlem av Stan Getz' kvartett. Sammen med Art Blakey ledet han 1953–56 den legendariske gruppen The Jazz Messengers. I 1956 dannet han egen kvintett i samme stil, hardtsvingende moderne jazz med røtter i blues og gospel, som kom til å bli toneangivende i utviklingen i årene omkring 1960. Gruppene gjorde en rekke innspillinger som har fått status som klassikere.

Med mindre avbrudd ledet Silver egne grupper frem til midten av 1990-årene. Blant medspillerne var betydelige musikere som trompeterne Art Farmer, Woody Shaw, Blue Mitchell og Randy Brecker og tenorsaksofonistene Joe Henderson, Hank Mobley og Michael Brecker.

Fra 1970-årene arbeidet Silver mye som komponist i større format, med musikk og egne tekster for større jazzgrupper og kor. En rekke av komposisjonene har funnet veien til jazzens standardrepertoar, for eksempel Doodlin', The Preacher og Sister Sadie. Nyere album bl.a. The Hardbop Grandpop (1996), A Prescription for the Blues (1997) og Jazz Has a Sense of Humor (1999).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg