Horace Silver

Faktaboks

Horace Silver

Horace Ward Martin Tavares Silver

Uttale
silvə
Født
2. september 1928, Norwalk, Connecticut
Død
18. juni 2014, New Rochelle, New York
Horace Silver var en av de sentrale skikkelsene i den hardtswingende, sterkt bluesinspirert musikken som ble kalt hard-bop, funk eller soul-jazz.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Horace Silver var en amerikansk jazzpianist, komponist og orkesterleder.

Han ble kjent omkring 1950, blant annet som medlem av Stan Getz' kvartett. Sammen med Art Blakey ledet han i 1953–1956 den legendariske gruppen The Jazz Messengers. I 1956 dannet han en egen kvintett i samme stil, hardtsvingende moderne jazz med røtter i blues og gospel, som kom til å bli toneangivende i utviklingen i årene omkring 1960. Gruppene gjorde en rekke innspillinger som har fått status som klassikere.

Med mindre avbrudd ledet Silver egne grupper frem til midten av 1990-årene. Blant medspillerne var betydelige musikere som trompeterne Art Farmer, Woody Shaw, Blue Mitchell og Randy Brecker og tenorsaksofonistene Joe Henderson, Hank Mobley og Michael Brecker.

Fra 1970-årene arbeidet Silver mye som komponist i større format, med musikk og egne tekster for større jazzgrupper og kor. En rekke av komposisjonene har funnet veien til jazzens standardrepertoar, for eksempel Doodlin', The Preacher og Sister Sadie. Blant hans nyere album er The Hardbop Grandpop (1996), A Prescription for the Blues (1997) og Jazz...has...a Sense of Humor (1999).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg