Hood

Hood - fotografert i 1924.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Hood var en britisk slagkrysser som ble brukt under andre verdenskrig. Den var den siste slagkrysseren som ble bygget for den britiske marinen, og var lenge verdens største krigsskip.

Faktaboks

Uttale
hud
Etymologi
Oppkalt etter admiral Samuel Hood (1724–1816).

Historie

Hood ble sjøsatt 22. august 1918, og var ferdig i mai 1920. Hood var den britiske marinens mest prestisjefylte skip i mellomkrigstiden, men ble aldri modernisert. Den var ved utbruddet av andre verdenskrig fremdeles verdens største krigsskip.

Skipet ble senket 24. mai 1941 av det tyske slagskipet Bismarck under slaget i Danmarkstredet. Like før seks om morgenen hadde Hood og slagskipet Prince of Wales engasjert Bismarck og krysseren Prinz Eugen. Hood ble truffet av flere salver fra Bismarck, og etter bare omkring åtte minutter eksploderte Hood og sank. Akkurat hva som utløste den voldsomme eksplosjonen, er usikkert.

Av en besetning på 1418 mann ble bare tre reddet. I 2008 døde den siste av de tre, Ted Briggs, som forøvrig, via en ROV, la ned en minnetavle på vraket i 2001.

Spesifikasjoner

Hood hadde en bestykning bestående av åtte 15-tommers kanoner i fire dobbelttårn, tolv 5,5-tommers kanoner, åtte 4-tommers kanoner, antiluftskyts og torpedoer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg