Honningsvåg kirke
Honningsvåg kirke
Lisens: CC BY SA 3.0

Honningsvåg kirke er en kirke i Nordkapp Kommune i Finnmark fylke. Kirken forvaltes av Nordkapp sokn i Hammerfest prosti. Den er en del av Nord-Hålogaland bispedømme.

Kirken er en trekirke og ble oppført i 1885. Den er bygget etter tegninger av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan og reist av byggmester Ditlev Gunnerus Evjen. Kirken er hovedkirke for menigheten i Nordkapp kommune og har 220 sitteplasser.

Kirken er i dag fredet som krigskulturminne.

Eksteriør og interiør

Kirken er en laftet langkirke i tre. Den er enskipet med et smalere kor. Vesttårnet er oppført etter tegninger av Jacob Wilhelm Nordan. Utvendig er kirken kledd med hvitmalt panel. Taket er dekket med grå skiferheller.

Altertavlen viser Jesus som redder PeterGenesaretsjøen. Kirken har også to lysestaker i krystall, som var en gave fra Kong Olav.

Historie

Honningsvåg kirke

Honningsvåg kirke og ruinene etter skolen.

Honningsvåg kirke
Av /Norsk teknisk museum.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Honningsvåg kirke ble bygget etter at Kjelvik kirke ble ødelagt i en orkan i 1882. Den nye kirken i Honningsvåg fikk en mer sentral plassering og ble innviet i 1885.

Honningsvåg kirke er blant de få kirkene i Finnmark, og den eneste bygning i Honningsvåg, som ikke ble nedbrent under andre verdenskrig. Ola Røkke, som var sogneprest i 1943–1944, klarte sammen med menigheten å overtale tyskerne til å spare kirken. Etter krigen ble kirken brukt til blant annet bolig og bakeri for hjemvendte etter krigen.

Kirken ble restaurert 1978–1979. Blant annet ble gulv og tak isolert og vinduer skiftet ut med kopier av de opprinnelige. I tillegg ble veggene reparert, go kirken ble gitt nye benker med vanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg