Faktaboks

Hone Tuwhare

Hone Peneamine Anatipa Te Pona Tuwhare; Hone Tūwhare

Uttale
tuwˈa:rə
Født
21. oktober 1922, Kokewai, Kaikohe, Northland, New Zealand
Død
16. januar 2008, Dunedin, Otago, New Zealand
Hone Tuwhare
Hone Tuwhare
Av /𝒲.

Hone Tuwhare var en newzealandsk lyriker.

Forfatterskap

Tuwhare var en av de første til å skrive lyrikk der han fremhevet sin maori-herkomst, og han var en sentral skikkelse i den kulturelle og politiske oppvåkningen blant maorifolket i 1970-årene; blant annet var han med på å organisere den første konferansen for maori-forfattere og -artister i 1973. Dette gjenspeiles i diktsamlingen Making Fist of It (1978). I 1999 ble Tuwhare utnevnt til New Zealands andre Te Mata poet Laureate («hoffdikter»).

I sin tidlige diktning brukte Tuwhare også sin arbeiderklassebakgrunn, som i det politiske diktet We, Who Live in Darkness (Vi, som bor i mørket). Diktsamlinger inkluderer blant annet No Ordinary Sun (1964, Ingen vanlig sol), Sap-Wood & Milk (1972) og Mihi: Collected Poems (1987, Mihi: Utvalgte dikt). Short Back and Sideways (1992, Kort tilbake og sidelengs) er en samling dikt og prosa.

Betegnende for Tuwhares diktning er en lyrisk respons til landskap, lek med ord og veksling mellom formelle og uformelle maori og engelske språknivåer, ofte med en snev av humør og patos. Av nyere samlinger kan nevnes Deep River Talk (1993, Dyp elvesnakk), Shape-Shifter (1997) og Piggy Back Moon (2001).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hunt, Janet (1998): Hone Tuwhare : a biography. Auckland, N.Z.: Godwit. ISBN 1869620259

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg