Hone Tuwhare

Faktaboks

Hone Tuwhare
uttale:
tuwˈa:rə
født:
1922
død:
2008

Hone Tuwhare var en newzealandsk lyriker. Han var en av de første til å skrive lyrikk der han fremhevet sin maori-herkomst, og han var en sentral skikkelse i den kulturelle og politiske oppvåkningen blant maorifolket i 1970-årene; blant annet var han med på å organisere den første konferansen for maori forfattere og artister i 1973. Dette gjenspeiles i diktsamlingen Making Fist of It (1978). I 1999 ble Tuwhare utnevnt til New Zealands andre Te Mata poet Laureate («hoffdikter»).

I sin tidlige diktning brukte Tuwhare også sin arbeiderklassebakgrunn, som i det politiske diktet We, Who Live in Darkness (Vi, som bor i mørket). Diktsamlinger inkluderer blant annet No Ordinary Sun (1964, Ingen vanlig sol), Sap-Wood & Milk (1972) og Mihi: Collected Poems (1987, Mihi: Utvalgte dikt). Short Back and Sideways (1992, Kort tilbake og sidelengs) er en samling dikt og prosa.

Betegnende for Tuwhares diktning er en lyrisk respons til landskap, lek med ord og veksling mellom formelle og uformelle maori og engelske språknivåer, ofte med en snev av humør og patos. Av nyere samlinger kan nevnes Deep River Talk (1993, Dyp elvesnakk), Shape-Shifter (1997) og Piggy Back Moon (2001).

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg