Hone Tuwhare var en newzealandsk  lyriker. Han var en av de første til å skrive lyrikk der han fremhevet sin maori-herkomst, og han var en sentral skikkelse i den kulturelle og politiske oppvåkningen blant maorifolket i 1970-årene; blant annet var han med på å organisere den første konferansen for maori forfattere og artister i 1973. Dette gjenspeiles i diktsamlingen Making Fist of It (1978). I 1999 ble Tuwhare utnevnt til New Zealands andre Te Mata poet Laureate («hoffdikter»).

I sin tidlige diktning brukte Tuwhare også sin arbeiderklassebakgrunn, som i det politiske diktet We, Who Live in Darkness (Vi, som bor i mørket). Diktsamlinger inkluderer blant annet No Ordinary Sun (1964, Ingen vanlig sol), Sap-Wood & Milk (1972) og Mihi: Collected Poems (1987, Mihi: Utvalgte dikt). Short Back and Sideways (1992, Kort tilbake og sidelengs) er en samling dikt og prosa.

Betegnende for Tuwhares diktning er en lyrisk respons til landskap, lek med ord og veksling mellom formelle og uformelle maori og engelske språknivåer, ofte med en snev av humør og patos. Av nyere samlinger kan nevnes Deep River Talk (1993, Dyp elvesnakk), Shape-Shifter (1997) og Piggy Back Moon (2001).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.