Forfatningen av 1982, senest endret 1999, er den 14. siden selvstendigheten i 1838. Etter forfatningen er Honduras en enhetsstatlig, demokratisk republikk. Øverste myndighet er lagt til en president, som velges i allmenne valg for fire år og ikke kan gjenvelges. Lovgivende myndighet er lagt til en nasjonalkongress på 128 medlemmer, valgt i forholdstallsvalg for fire år. Stemmerettsalderen er 18 år. Som en reaksjon på at landet i lange perioder har vært preget av diktatur, og av at de militære ledere har spilt en betydelig rolle i politikken, inneholder forfatningen bestemmelser som gir nasjonalforsamlingen betydelige fullmakter. Forsamlingen kan bl.a. godta eller forkaste en rekke vedtak den utøvende makt foretar.

To partier dominerer; det konservative Nasjonalpartiet PN og det liberale PLH. Politikken er preget av ustabilitet, med hyppig innblanding fra de militære, både formelt og reelt. Innflytelsen fra USA har også vært stor.

Administrativt er landet inndelt i 18 departementer.

Domstolsvesenet ledes av en høyesterett på 15 medlemmer, valgt for sju år av nasjonalforsamlingen. Lovverket er preget av spanske forbilder med økende innflytelse fra engelsk rett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.