Honduras er et utpreget fjelland og tilhører det tertiære fjellsystem som løper gjennom hele Mellom-Amerika. Mer enn halvparten av landet ligger over 900 moh., men bare et fåtall topper, de fleste utslokte vulkaner, når over 2000 moh. Høyeste punkt er Cerro las Minas (2849 moh.) i vest. Fjellene er sterkt oppdelte, og består av korte kjeder og kammer som omslutter små høytliggende daler og bassenger. Fjellene deles i to av en nord–sørgående senkning fra Ulúa-deltaet i nord til Golfo de Fonseca i sør. Den vestlige delen er en fortsettelse av Guatemalas høyland, mens den østlige delen geologisk og morfologisk hører sammen med fjellene i Nicaragua.

Langs Det karibiske hav ligger en fruktbar kystslette, dannet av elveavleiringer. Lavlandet strekker seg sørover langs elvene Ulúa, Aguán og Patuca. I nordøst store laguner, størst er Caratasca-lagunen. Vannskillet ligger nær stillehavskysten, og de fleste av elvene munner ut i Det karibiske hav.

Les mer om Planteliv i Honduras og Dyreliv i Honduras.

Honduras ligger i den tropiske klimasone og preges av nordøstpassaten, som gir store nedbørmengder. De nord- og østvendte skråningene har ingen egentlig tørketid. Nedbørmengden ligger på 2000-2500 mm i året, med et nedbørmaksimum fra september til november. De sentrale delene av høylandet har tørke fra november til april, og den gjennomsnittlige årlige nedbøren er sjelden over 1000 mm. Temperaturene i kystlavlandet er høye med små årstidsvariasjoner, men modereres i det indre av landet pga. høyden over havet. I lavlandet ligger middeltemperaturen om vinteren mellom 22-24 °C og ca. 26-28 °C om sommeren.

Detaljert klimainformasjon om Honduras på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.