Honduras er et utpreget fjelland og tilhører det tertiære fjellsystem som løper gjennom hele Mellom-Amerika. Mer enn halvparten av landet ligger over 900 moh., men bare et fåtall topper, de fleste utslokte vulkaner, når over 2000 moh. Høyeste punkt er Cerro las Minas (2849 moh.) i vest. Fjellene er sterkt oppdelte, og består av korte kjeder og kammer som omslutter små høytliggende daler og bassenger. Fjellene deles i to av en nord–sørgående senkning fra Ulúa-deltaet i nord til Golfo de Fonseca i sør. Den vestlige delen er en fortsettelse av Guatemalas høyland, mens den østlige delen geologisk og morfologisk hører sammen med fjellene i Nicaragua.

Langs Det karibiske hav ligger en fruktbar kystslette, dannet av elveavleiringer. Lavlandet strekker seg sørover langs elvene Ulúa, Aguán og Patuca. I nordøst store laguner, størst er Caratasca-lagunen. Vannskillet ligger nær stillehavskysten, og de fleste av elvene munner ut i Det karibiske hav.

Les mer om Planteliv i Honduras og Dyreliv i Honduras.

Honduras ligger i den tropiske klimasone og preges av nordøstpassaten, som gir store nedbørmengder. De nord- og østvendte skråningene har ingen egentlig tørketid. Nedbørmengden ligger på 2000-2500 mm i året, med et nedbørmaksimum fra september til november. De sentrale delene av høylandet har tørke fra november til april, og den gjennomsnittlige årlige nedbøren er sjelden over 1000 mm. Temperaturene i kystlavlandet er høye med små årstidsvariasjoner, men modereres i det indre av landet pga. høyden over havet. I lavlandet ligger middeltemperaturen om vinteren mellom 22-24 °C og ca. 26-28 °C om sommeren.

Detaljert klimainformasjon om Honduras på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.