Honduras geografi

Honduras er et utpreget fjelland, og over halvparten av landets areal ligger høyere enn 900 moh. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Honduras er et utpreget fjelland og tilhører det tertiære fjellsystem som løper gjennom hele Mellom-Amerika. Mer enn halvparten av landet ligger over 900 meter over havet, men bare et fåtall topper, de fleste utslokte vulkaner, når over 2000 meter over havet. Høyeste punkt er Cerro las Minas (2849 meter over havet) i vest. Fjellene er sterkt oppdelte, og består av korte kjeder og kammer som omslutter små høytliggende daler og bassenger. Fjellene deles i to av en nord–sørgående senkning fra Ulúa-deltaet i nord til Fonsecabukta i sør. Den vestlige delen er en fortsettelse av Guatemalas høyland, mens den østlige delen geologisk og morfologisk hører sammen med fjellene i Nicaragua.

Langs Det karibiske hav ligger en fruktbar kystslette, dannet av elveavleiringer. Lavlandet strekker seg sørover langs elvene Ulúa, Aguán og Patuca. I nordøst finnes store laguner, størst er Caratasca-lagunen. Vannskillet ligger nær Stillehavskysten, og de fleste av elvene munner ut i Det karibiske hav.

Klima

Honduras ligger i den tropiske klimasone og preges av nordøstpassaten, som gir store nedbørmengder. De nord- og østvendte skråningene har ingen egentlig tørketid. Nedbørmengden ligger på 2000-2500 millimeter i året, med et nedbørmaksimum fra september til november.

De sentrale delene av høylandet har tørke fra november til april, og den gjennomsnittlige årlige nedbøren er sjelden over 1000 millimeter. Temperaturene i kystlavlandet er høye med små årstidsvariasjoner, men modereres i det indre av landet på grunn av høyden over havet. I lavlandet ligger middeltemperaturen om vinteren mellom 22–24 °C og omtrent 26–28 °C om sommeren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg