Honduras' flagg og våpen

Artikkelstart

Honduras' flagg har tre like brede, horisontale striper i blått, hvitt og blått. Den hvite stripen er belagt med fem blå, femtaggede stjerner som symboliserer de fem opprinnelige medlemsstatene i De sentralamerikanske forente stater (Honduras er den midterste av stjernene).

Flagget ble offisielt antatt i 1866. Farger og striper skriver seg fra flagget til De sentralamerikanske forente stater i 1820- og 1830-årene, og gjenfinnes også i flaggene til Costa Rica, El Salvador, Guatemala og Nicaragua.

Riksvåpenet

Våpenet ble offisielt antatt i 1825.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Riksvåpenet er et ovalt skjold med bilde av en pyramide som rager opp av havet mot en bakgrunn av blå himmel. Foran pyramiden er det en vulkan flankert av to tårn, og over vulkanen er det en strålende sol og en regnbue. Langs skjoldranden er det en hvit bord med inskripsjonen Repca de Honduras libre soberana independiente 15 de septiembre 1821 ('Republikken Honduras fri suveren uavhengig 15. september 1821'). Bak skjoldet er det et pilkogger med sju piler. Skjoldets øvre halvdel er omrammet av blomsterdekorasjoner som velter frem av gylne overflødighetshorn. Skjoldet hviler på et par korslagte hammere og et par korslagte meisler i et landskap med eiketrær, furutrær, grønne marker, hus og gruvestoller. Våpenet ble offisielt antatt i 1825.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg