Skalle av "Hobbiten"
Avstøpning av skallen til Homo floresiensis. Bildet er tatt i American Museum of Natural History, New York.

Homo floresiensis er artsnavnet som ble gitt til fossile levninger av en menneskeart med primitive trekk og svært liten kroppsstørrelse som ble funnet i en hule kalt Ling Bua på den indonesiske øya Flores i 2001 til 2004. Det ble spekulert på om fossilene var så unge at arten kunne ha levd samtidig med moderne mennesker på øya.

Faktaboks

Også kjent som

"Hobbiten"

Skjelettet

Det første skjelettet ble funnet i hulesedimenter og opprinnelig datert til å være cirka 12 000 år gamle, men senere stratigrafisk arbeid har vist at sedimentene fossilen ble funnet i hadde en annen alder enn de som ble datert. Disse senere studiene viser at fossilene av homo floresiensis er mellom 60 000 og 100 000 år gamle.

De fossile restene omfattet både skallen og kjeven, alle tre hovedbein og kneskjellet fra bena, deler av hender og føtter samt deler av hoftepartiet, ryggraden, skulderbladene og kragebeinet. Funnet er altså usedvanlig komplett til å være et menneskefossil.

Det spesielle med dette funnet var individets høyde (cirka en meter) og den lille hjernen (380 kubikkcentimeter), noe som er mer typisk for nærmenneskene innen slekten Australopithecus (cirka fire millioner år siden). Spørsmålet som reiste seg var om dette var en art som nedstammet fra Homo erectus (som levde i samme område inntil for sytti tusen år siden), og hadde blitt redusert i størrelse fordi den levde på en ganske liten øy, eller om den kunne nedstamme fra en tidligere og hittil ukjent utvandringsbølge fra Afrika av svært primitive arter av Homo. Den svært unge alderen som ble foreslått til å begynne med var også forvirrende; det virket usannsynlig at en menneskeart som opptrådte i så moderne tid kunne ha så primitiv hjerne.

Andre funn i hulen

Liang Bua, Flores, Indonesia
Hulen Liang Bua på øya Flores, Indonesia. Her fant man rester etter "Hobbiten" Homo floresiensis i 2003.

Senere arbeider på funnplassen har avdekket flere individer av Homo floresiensis. Det ble også funnet steinredskaper og rester etter både pattedyr, fugler, krypdyr og snegler. Blant pattedyrene finnes det mye rester etter snabeldyret Stegodon, som på Flores forekom i en dvergform, og diverse rotter, noen av dem i kjempestørrelse (over en meter lang med halen). Mange av beinrestene av Stegodon i hulen har merker etter steinredskaper, som tyder på at kjøttet har vært mat for mennesker. Flores mangler andre byttetere (som hyener og piggsvin) som har som vane å akkumulere bein i huler, så det er klart at det var Homo floresiensis som var ansvarlig for å frakte beinrestene inn i hulen.

I de øverste lagene i hulen (cirka 10 000 år gamle) finnes rester av moderne mennesker (Homo sapiens) og deres noe mer avanserte redskaper, samt ferskvanns- og marine snegler og muslinger som ble fraktet til hulen av disse menneskene som mat og redskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg