Homlungen fyr

Homlungen fyrstasjon på Hvaler er et populært besøksfyr.
Av .

Artikkelstart

Homlungen fyr er en fyrstasjon på øya Homlungen, sør for Kirkøya i Hvaler kommune, Viken fylke, som ble opprettet i 1867 og automatisert og avbemannet i 1952. Fyrstasjonen ble bygget for å trygge innseilingen forbi Skjærhalden til Halden, og den til Fredrikstad gjennom Løperen.

  • Tårnets høyde: 12 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 13,5 meter
  • Lysvidde: 10,3 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 6s

Navnet

Homlungen fyrstasjon fikk navn etter holmen den er plassert på. Det forklares med ordet «humul», som betyr «mindre rund stein» og viser til formen på holmen.

Historikk

Homlungen fyrstasjon ble bygget som familiefyr, det vil si at fyrvokteren og hans familie hadde bosted på stasjonen. I tillegg ble det bygget en liten leilighet i uthuset til en fyrassistent. Første familie var der i nesten 40 år. Homlungen var familiefyr helt til det ble avbemannet.

Fra 1867 hadde fyret bare en enkel oljelykt, til det i 1894 ble det installert et sjette ordens linseapparat. I 1915 fikk fyrstasjonen nytt lyktehus med et fjerde ordens linseapparat, og lyset ble skjermet. I 1952 fikk det strøm i kabel fra land. Fra 1952 til 1997 var Homlungen fyrstasjon feriehjem for Kystverkets ansatte, og i 2008 overtok Oslofjorden Friluftsråd bygningene og har siden drevet det som kystledhytte.

Homlungen fyrstasjon er svært godt tatt vare på og har et uthus med et særpreget tak. Den ble fredet i 1997 etter kulturminneloven, som typisk eksempel på ledfyr bygd i tre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Schau og Lauritzen (2010). Fyrene i Oslofjorden. Gyldendal.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Fyrmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg