Holmen - Asker

Holmen er en tettbebyggelse og strand innerst i Holmenbukta i Asker. Berggrunnen består av leirskifer fra ordovicium-tiden som er rik på fossiler. Området tilhører Oslofeltet. Holmenskjæret badestrand er miljøsertifisert med Blått Flagg.

Historikk

Holmen gård lå frem til 500-tallet på en holme. I middelalderen het stedet Holmsbudir etter bodene som ble benyttet til saltutvinning. Holmenskjæret var en viktig havn for utskipning av tømmer og kalk. Der lå tingsted. Gjestgiveri fra 1663. Holmen gård og gjestgiveriet brant i 1678, men gården ble bygget opp igjen. Holmenskjæret var også utskipningshavn for is fra Syverstaddammen.

På Holmen ligger Holmensenteret, som er et kjøpesenter etablert under navnet Otto Holmen landhandleri på Holmen gård 1867.

Næringsliv

Holmen Fjordhotell er et hotell med 170 rom, som sto ferdig 1986 etter tidligere bygninger brant ned til grunnen 1980, og hotellet ble utvidet på 1990-tallet, i 2001 og 2011.

Kultur

Holmen kirke er ei arbeidskirke i betong fra 1965. På Holmen ligger også idrettsanlegg som tilhører Holmen IF med Holmenbakken hoppbakke, fotballbane, ishockeyhall og idrettshall med klatrevegger. Svømmehall med 25 meters basseng, terapibasseng og boblebad er kåret til Årets bygg 2017. Maratonstøtten markerer vendepunktet for løperne i maraton under friidretts-EM i Oslo 1946.

Kyststien passerer Holmen. Det Gule Huset på Holmen var opprinnelig Vogellund Skole; i dag fast utstilling av lokal kunst.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg