Hol (gård)

Artikkelstart

Hol er en storgård i Ringsaker kommune, vest for Nes kirke. Eiendommen omfatter i alt 1607 dekar, hvorav rundt 1350 dekar innmark (1317 dekar fulldyrket) og 152 dekar skog.

Faktaboks

Også kjent som
Hoel

Hovedbygningen er oppført i flere etapper; de eldste delene er fra begynnelsen av 1700-tallet. Den er et langstrakt tømmerhus i to etasjer med rappede yttervegger og synlige novkasser.

Hol drives i dag som hotell og konferansesenter i tillegg til gårdsdriften.

Historie

Den første kjente eier av gården er Arne på Hol, som var sysselmannHedmarken. Han ble drept av ribbungeneHelgøya i Mjøsa i 1236. Senere har gården tilhørt slektene Rosensverd, Juel og Gyldenhav. Den siste adelige eieren, lagmann Ebbe Mogenssøn Gyldenhav, solgte i 1679 Hol til lensmann Halvor Torgersen Vestad. Gården mistet på grunn av dette salget sine privilegier som setegård.

Halvor Vestad ble stamfar til slekten Hoel, som eide gården til 1867, da den ble kjøpt av Peter W. W. Kildal. Hans etterslekt eide den til 1923, da den ble overtatt av daværende Nes kommune. Senere er gården overtatt av slekten Sandberg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jonas Botilsrud

Hol (Hoel) gårds arealer i Ringsaker kommune under gårds og bruksnummer 606/1:Fulldyrket: 1317Innmarksbeite: 29Skog: 152Annen mark: 97Annet areal: 11Totalt areal: 1607 daa.

svarte Redaksjonen for hjelpetekster

Vi takker så mye for oppdateringen. Beklager at det har drøyet såpass med responsen. - Mvh Red

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg