Hol - gård

Hol, storgård i Ringsaker kommune, Hedmark, vest for Nes kirke; ca. 1350 daa innmark. Den første kjente eier av gården er Arne på Hol, som var sysselmann på Hedmark. Han ble drept av ribbungene på Helgøya i Mjøsa 1236. Senere har gården tilhørt slektene Rosensverd, Juel og Gyldenhav. Den siste adelige eier, lagmann Ebbe Mogenssøn Gyldenhav, solgte 1679 Hol til lensmann Halvor Torgersen Vestad. Gården mistet på grunn av dette salget sine privilegier som setegård. Halvor Vestad ble stamfar til slekten Hoel, som eide gården til 1867, da den ble kjøpt av P. W. W. Kildal. Hans etterslekt eide den til 1923, da den ble overtatt av Nes kommune. Senere er gården overtatt av slekten Sandberg.

Faktaboks

Også kjent som
Hoel

Hovedbygningen er oppført i flere etapper; de eldste deler er fra begynnelsen av 1700-tallet. Den er et langstrakt tømmerhus i to etasjer med rappede yttervegger og synlige novkasser. Eiendommen omfatter i alt 1607 daa, hvorav 1317 daa fulldyrket og 152 daa skog.

Anbefalt litteratur

Kommentarer (2)

skrev Jonas Botilsrud

Hol (Hoel) gårds arealer i Ringsaker kommune under gårds og bruksnummer 606/1:Fulldyrket: 1317Innmarksbeite: 29Skog: 152Annen mark: 97Annet areal: 11Totalt areal: 1607 daa.

svarte Redaksjonen for hjelpetekster

Vi takker så mye for oppdateringen. Beklager at det har drøyet såpass med responsen. - Mvh Red

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg